• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Просветният министър се извини на засегнатите от думите му

Просветният министър се извини на засегнатите от думите му

София /КРОСС/ Министърът на образованието проф. Тодор Танев се извини на всеки, който се е почувствал засегнат от неформалния му разговор с ученици и учители във Враца.
„Уви, понякога неформалната реч крие рискове. Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета, а също и да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми", написа министърът на страницата си във Фейсбук.
Той отбелязва, че от всички коментари, които е чул по този повод, най-много го е заболяло от намеците, че е проявил неуважение към децата, които са представили постиженията си пред него.
„Напротив - слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката", подчертава министърът.


Ето и пълния текст на коментара му:

На 8 декември посетих във Враца едно от най-добрите училища в страната. Говорих с учениците и опитах да им покажа, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели. Фокусът на изказването ми беше, че Мария Складовска-Кюри е по-значим учен от останалите по две причини - първо, защото е получила две Нобелови награди в две различни сфери на науката, и второ, защото ги е получила по време, когато жените са присъствали много по-малко в научния и обществения живот, отколкото днес. Фредерик Жолио-Кюри наистина е променил фамилното си име, което не само през 20 в., но и сега е рядкост. Разбира се, че почитам постижението на всеки учен и мислител, който е дал своя принос за развитието на цивилизацията. И да, Мария Кюри възприемам като уникален пример за учен, защото е постигнала в един мъжки по онова време свят повече от мъжете.
Днес, две седмици по-късно, по този повод се надигна вълна от коментари и интерпретации в медиите и в социалните мрежи. Бих искал да уточня няколко неща.
Най-много ме заболя от намеците, че съм проявил неуважение към децата, които ми представиха постиженията си. Напротив - слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката.
Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите. Този център, който учредих през 1998 година, имаше за своя цел да спомага за преодоляването на уродливите тенденции за ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви в нашето общество. /Тогава не вярвах, че почти седемнайсет години по-късно нуждата от подобни институти ще е по-голяма от всякога./
След тези уточнения, поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители. Уви, понякога неформалната реч крие рискове. Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета, а също и да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми.
И още нещо, като четвърт унгарец познавам от личната семейна хроника спомена за достойния начин, по който са вдигнали глава унгарците през 1956 година. Да, възхищавам се на историческото наследство, учещо ни да бъдем твърди и заедно срещу посегателствата върху принципите на правовото свободно и демократично общество, което гарантира правата и достойнството на всеки човек.


Припомняме, че днес в интернет се завъртя потресаващо видео от открит урок на образователния министър Тодор Танев в училище във Враца. Клипът бе премахнат броени часове, след като набра скорост в YouTube и предизвика вълна от коментари.
"Ломоносов не е направил нищо, Асен Златаров и той не е нищо особено, а само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм", обяснява на дванадесетокласници министърът при посещение в СОУ "Хр. Ботев" във Враца.

Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, "за да се фука", открива министърът "истината" за световните светила в химията.

"На Фредерик му се е отворило по политически причини, защото е бил в Съпротивата като в "Ало-ало", казва Танев за нобелиста от 1935 г. Жолио-Кюри. Министърът еднозначно отрежда на децата бъдеще в чужбина и ги съветва да учат английски, но и български, за да не им липсва родината като се пръснат в чужбина.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Красимир

Тия негови коментари, които мисли, че са извинение просто звучи толкова тъпо, че е отвратително да ги четеш. Какъв професор е той по политология. Каква политология? На Сорос ли? Преди една седмица писах някъде поради изказванията му за насилията в училищата, че той не е влизал в българско училище, в което 90% са циганчета. Е сега вече влезе и естествено се наака с изцепките си. Не само се наака ама се вмириса ужасно. Ей такива съмнителни "професори" отгледани от сорос съсипаха образованието в България, а ние им сърбаме попарата.

24.12.2014 17:17:26

Анонимен

След тази изцепка - само оставка е подходящо извинение!

23.12.2014 21:35:28

Анонимен

Идиотът от сините цървули преди дни се появи на сцената на конгрес някакъв на сините цървули и тъпаци вдигна двата пръста - знака на сините тъпаци и извика "Ние пак сме на власт!". Те са на власт! Никога не го забравяйте!

23.12.2014 21:11:40

Анонимен

https://www.youtube.com/watch?v=PQpp5LEEaj0

23.12.2014 20:48:33

Тони

Засегнати сме от това, че имаме министър-калинка, а не от неформалните му разговори.

23.12.2014 20:46:41

Анонимен

Оставка веднага.

23.12.2014 19:28:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.