• 01 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Учителите ще получат допълнително възнаграждение за 24 май

Учителите ще получат допълнително възнаграждение за 24 май

/КРОСС/ Учителите ще получат допълнителни пари по случай 24-ти май. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на 21-та церемония по връчването на наградите „Учител на годината" в София, информира БГНЕС.

„В наредбата за нормирани заплащания на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно и по Колективния трудов договор. Това е традиционното, което е било и през предходни години за 24 май, за 15 септември и за Коледа. То се предоставя в зависимост от възможностите на училищата. През последните години като чели най-голямо е това плащането, което е към края на годината", заяви образователният министър.

Той добави, че размерът на възнаграждението е различно навсякъде и се базира на възможностите на всяко образователно заведение. Вълчев подчерта, че в резултата на промените в системата на делегираните бюджети много повече детски градини и училища имат по-добро финансиране, които се намират в по-малки и отдалечени общини.

Министърът подчерта, че около 7-8% от училищата и детските градини през изминалите години не са успели да направят задължителните плащания и да дадат пари за работно облекло.

„Надявам се, че тази година в резултат на промените този процент ще бъде по-малък", коментира Красимир Вълчев.

Той подчерта, че в рамките на трите плащания учителите получават допълнително около 6%. Министърът каза, че средната брутната заплата в момента е около 1080 лева за педагогическия персонал, а средната основна е по-ниска и тя е малко над 800 лв. Вълчев допълни, че най-високите заплати са над 1500 лева, но те са само за определени училища и длъжности.

Министърът обеща, че планираното двукратно увеличение на заплатите в сектораще бъде изпълнено в следващите четири години като първото трябва да се случи догодина.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.