• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

/КРОСС/ В празничната нощ хиляди вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи пасхалното боголужение.

Празникът на Светлото Христово Възкресение се отличава с особена тържественост и радост. И в този момента пред патриаршеската катедрала има много хора със запалена свещ в ръка, която ще занесат в домовете си, за да пренесат и съхранят своята частица и от Благодатния огън.

Минути след полунощ патриарх Неофит прочете пред миряните и своето пасхално слово, в което поздрави целия български народ:
"Отечески поздравявам и приветствам всички чеда на родината, в родината и далеч от родния край и молитствам, щото радостта поради Спасовото Възкресение всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства. И тъй, любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички час. Христос Воскресе!"

"В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра. В него е залогът и на нашата надежда. Върху свидетелството за него е основана църквата, която вече 2 хилядолетия, непоклатима от бурите, преподава на човечеството вечните и спасителни истини на Божественото откровение".
Хиляди миряни се стекоха в пасхалната нощ в патриаршеската катедрала, за да посрещнат със запалена свещ в ръка най-светлият християнски празник.

"За мен беше за първи път посрещането на Великден в "Св. Александър Невски", въпреки че съм от София и просто беше много тържествено."

"Да възкресим в сърцата си вярата, надеждата и любовта, защото няма друг ден в годината, който така да изпълва с възторг измъчената човешка душа."

Според отец Антоний Милушев, свещеник в патриаршеската катедрала, вестта за Христовото Възкресение е най-радостната новина, съобщавана от създаването на света:

"Неслучайно в седмицата след Възкресение не само не се пости, то е забранено да се пости. Това е седмица на радостта, в която даже в църквите завесите са отворени, дверите са отворени, за да се покаже, че раят е отворен за човешките души, който е бил затворен до този момент."

В продължение на 40 дни, до празника Възнесение Господне, вярващите ще се поздравяват с думите: "Христос Воскресе!"

Сутринта в митрополитския храм "Св. Неделя" Негово Светейшество патриарх Неофит ще оглави пасхалната вечерня, наречена още Второ Възкресение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.