- 29 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8553
- GBP / BGN 2.3499
- CHF / BGN 2.0999
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
„Вила Ямбол“ почерпи с над 3000 литра вино град Ямбол
19 Февруари 2018 | 16:37
/КРОСС/ Избата възражда традициите във винопроизводството в ямболския регион
За трета поредна година най-старата изба в Южна България използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите и всички граждани и гости на Ямбол. Винарната организира мащабен празник, който събра над 6000 души. Събитието включваше традиционни танци от региона, кукери, които представиха ритуали, свързани с виното, музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции. „Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол" продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора", разказа Ути Бъчваров.
Избата се похвали и с най-добрите си вина от последните 20 години насам. Реколта 2017 е била с отлично качество, което е позволило да се бутилират уникални партиди, споделиха още от производителя. В грижите за лозята и направата на вино и ракия участват над 160 човека от Ямбол и региона. Днес произвежда едни от най-търсените и харесвани ракии и вина на пазара: ракиите „Ямболска" и „Стралджанска", вината Villa Yambol и Kabile. За тази година производителят подготвя лансирането на две отлежали червени вина - едното от Каберне, другото от Мерло към серията Kabile, обявиха още по време на празника от „Вила Ямбол". Серията Kabile е особено специална за "Вила Ямбол", защото е създадена в знак на почит и уважение към най-древните традиции във винопроизводството, останали още от времето на траките. Серията Kabile е кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират в близост до Ямбол, а на етикета им е изобразена богинята Кибела.
Голямото предимство за „Вила Ямбол" е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя - около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. „Смятаме, че успяхме да се наложим като любим производител през годините, който предлага продукти на много добра цена и с много високо качество. Кaто пример ще спомена - нашето вино Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. То стана единственото българско вино с двоен златен медал на миналогодишния Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Там с продукт за 7-8 лева надделяхме над вина от световен мащаб в много по-висок ценови клас. Друга наша гордост е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон - вино, което където и да изпращахме за дегустации, се връщаше със златни отличия. Единият ни медал е от Mondial de Bruxelles, другият от Vinalies International, а третият от London experts in wine, който се провежда под патронажа на Негово превъзходителство княз Кирил Преславски.", разказа още шефът на избата Красимир Аврамов.