• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Заробващи условия за Седми блок на „Козлодуй”

Заробващи условия за Седми блок на „Козлодуй”

/КРОСС/ АЕЦ „Козлодуй" и американската компания „Уестингхаус" са пред учредяване на съвместна компания за изграждане на седми блок в централата. Българският дял ще е 70% от капитала, а американският - 30%. Клаузата е заробваща - ние ще участваме с пари, а американците само с оборудване, което да им бъде заплатено веднага, след като централата заработи. „Проектът за споразумение е готов. Сега е на бюрото на министър Стойнев", съобщават източници на в. „Преса".

Подписването е било насрочено за днес, но до снощи е имало детайли, които смущавали българската страна. Не се оправдали очакванията, че „Уестингхаус" ще участва като дългосрочен инвеститор. В условия на строга секретност вчера в София се водеха предпоследни преговори между американската компания „Уестингхаус" и българската държава за създаване на съвместно предприятие за строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" с реактор АР 1000.

„Проектът за акционерно споразумение е готов. Сега е на бюрото на министър Драгомир Стойнев", съобщават източници на „Преса". Документът е трябвало да бъде подпсан днес след инфарктни преговори в понеделник. Някои текстове в него обаче смущавали българската страна и до късно вчера нямало съгласие по тях. В преговорите в София участва делегация от „Уестингхаус", водена от вицепрезидента за Европа Майк Кърст.

Проектът за акционерно споразумение предвижда сегашното дъщерно дружество АЕЦ „Козлодуй" - Нови мощности" да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ „Козлодуй", а 30% ще бъдат прехвърлени на „Уестингхаус". В реалното строителство обаче само българската страна щяла да участва с пари. Американската щяла да достави оборудването, но с условие то да й бъде заплатено при зареждането на първата касета с ядрено гориво. Тези условия противоречат на очакванията, че „Уестингхаус" ще влезе като дългосрочен инвеститор в новата ядрена мощност.

Българските власти все още не са оповестили каква е очакваната стойност на седми блок на АЕЦ с реактор АР 1000, нито какъв ще бъде капиталът на смесеното дружество. Според бившия икономически министър Петър Димитров стартовата цена на проекта ще бъде около 5 млрд. долара, а капиталът на проектната компания - 1 млрд. долара. От тях АЕЦ „Козлодуй" ще трябва да осигури 700 млн. долара.

„Един от ключовете на успеха за изграждането на този проект за атомна централа, изискващ много години, е той да бъде подкрепен с национален консенсус", заяви вицепрезидентът Майк Кърст пред БНР в неделя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Незабавно изгонване на тая хамериканска пасмина от територията на свещенната ни земя.Вън окупаторите. Незабавно сключване на сделката с руската атомекспортстрой !! Не искаме втори марици. Тия са мошенници и крадци !!

24.06.2014 11:07:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.