• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради сваления в Украйна самолет

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради сваления в Украйна самолет

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН ще се събере на спешно заседание днес заради свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна, съобщи РИА „Новости". Заседанието ще бъде открито. На него доклад ще изнесе зам. генералният секретар на ООН Джефри Фелтман.

При катастрофата на Boeing 777 в Донецка област загинаха 298 души.

Авиокомпанията Malaysia Airlines уточни, че на борда на самолета е имало 280 възрастни, три деца и 15 души екипаж. Две от децата са граждани на Малайзия, едно - на Индонезия. 154 от възрастните са били холандски граждани, 27 - австралийски, 23 - малайзийски, 11 - индонезийски. Имало е шестима англичани, четирима германци, четирима белгийци, трима филипинци и един канадец. Гражданството на 47 пътници все още не е известна.

САЩ призоваха вчера за прекратяване на сраженията, за да се проведе международно разследване на катастрофата, в което да се включат представители на ООН и ОССЕ. Украинските власти и представители на Донецката народна република вече обявиха, че ще спрат военните действия и ще позволят на международни наблюдатели да работят в района на катастрофата.

САЩ смятат, че Украйна не е имала възможност да свали пътнически боинг именно на тази територия, където той е падна, предаде CNN, като се позова на източник в администрацията на Барак Обама.

Руският президент Владимир Путин обаче обяви, че отговорността за катастрофата е изцяло на украинските власти и че до трагедията нямало да се стигне, ако украинската армия не е започнала сухопътна операция в Донецка област. "Тази трагедия нямаше да се случи, ако на тази земя имаше мир или поне ако не беше подновена военната операция в Югоизточна Украйна. Без съмнение, правителството, на чиято територия се е случило нещо подобно, носи отговорността за тази страховита трагедия. Ще направим всичко възможно да се оформи обективна картина на случилото се, това е абсолютно неприемливо", допълни той в телевизионно обръщение.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в района на Донецк има украински дивизии с 27 пускови комплекса „Бук М1", които могат да поразят цели на всякаква височина. „Тези комплекси могат да откриват въздушни цели до 160 км и да ги поразяват на височина до 30 км", обясняват от пресслужбата пред РИА „Новости".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.