• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Митов проведе двустранни срещи с колегите си от Украйна и Малайзия

Митов проведе двустранни срещи с колегите си от Украйна и Малайзия

/КРОСС/ В рамките на 69-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, външният министър Даниел Митов проведе на 23 септември двустранни срещи с външните министри на Украйна и Малайзия.
Министър Митов и украинският му колега Павло Климкин обсъдиха ситуацията в Източна Украйна, енергийната сигурност на Източна и Централна Европа, перспективите за европейско развитие и възможностите България да окаже помощ на Украйна.
Министър Климкин запозна българския си колега с текущото състояние на конфликта в Източна Украйна, като сподели, че подписаното примирие между украинската армия и сепаратистите като цяло се спазва. Съществуват възможности за постигане на договореност с Русия за деескалация на конфликта и следконфликтно урегулиране на отношенията с Украйна, макар че няма гаранция, че те ще се осъществят, посочи той. Според Климкин досега в резултат на конфликта страната му е понесла загуби от около 20 процента от Брутния вътрешен продукт.
Българският външен министър сподели, че гарантирането на доставките на газ за България са изключително важни за страната ни и изрази притеснение от евентуалните негативни последствия от конфликта в Украйна. От своя страна, министър Климкин заяви, че украинското правителство не е песимистично настроено по отношение на снабдяването с газ по време на предстоящата зима - като цяло, страната разполага с необходимите запаси. Според него няма да възникне проблем за транзита на газ към трети страни, включително и България, ако Русия не намали налягането по газопровода. Украинският министър сподели мнението, че на Европа, в това число и на Украйна, и е нужна нова обща енергийна и инфраструктурна политика, която е пряко свързана със сигурността и стабилността на държавите от ЕС.
По време на разговора си малайзийския външен министър Анифа Аман министър Даниел обсъди консулското сътрудничество между двете страни, задълбочаването на икономическите връзки и възможностите за партньорство в рамките на диалога ЕС-АСЕАН, включително предвид предстоящото председателство на Малайзия на АСЕАН през 2015 г. Традиционното партньорство в рамките на ООН бе също тема на разговора, като бяха разменени уверения за взаимни подкрепи за кандидатури на двете страни за отговорни позиции и постове в организацията.
Министър Даниел Митов постави въпроса за процеса срещу българските граждани Иван Костов и Георги Бакалов, осъдени на първа инстанция на смърт за трафик на 5,6 килограма наркотични вещества. От българска страна бе изразена надежда за развитие по разменените проекти на договори в правната област, касаещи и правна помощ по наказателни дела. Министър Аман даде уверения, че Апелативният съд на Малайзия, който разглежда обжалването на присъдите, ще осигури справедлив и честен процес.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.