• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Путин иска да знае позицията на Зеленски за уреждането на конфликта в Източна Украйна

Путин иска да знае позицията на Зеленски за уреждането на конфликта в Източна Украйна

/КРОСС/ "Володимир Зеленски още не е обявен за светец, че да му се представям". Така руският президент Владимир Путин отговори на журналистически въпрос кога възнамерява да обсъди конфликта в Източна Украйна с новоизбрания президент на страната.

Путин заяви днес на пресконференция в Пекин, че иска да знае позицията на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски за уреждането на конфликта в Източна Украйна, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Ако ние се срещнем един ден, ако започнат някакви преговори, което не изключвам, ние трябва да поговорим най-вече за това как да приключим конфликта в Югоизточна Украйна. А за уреждане на конфликта има само един начин - изпълнение на Минските договорености", заяви Путин в края на посещението си в Китай, където участва в международния форум "Един пояс, един път".

„Как може без изпълнение на Минските споразумение да се реши проблемът с ЛНР и ДНР. С удоволствие бих задал на Зеленски тези въпроси, за да поприказваме на тази тема", отбеляза руският лидер.

Опростени правила за получаване на руско гражданство в бъдеще може да важат за всички жители на Украйна, заяви още днес Владимир Путин на пресконференцията в рамките на визитата си в Китай, предаде РИА Новости.

„Не само за жителите на Луганската или Донецката народна република, мислим да предоставяме в опростен ред наше гражданство на всички граждани на Украйна", каза той.

На 24 април Путин подписа указ, който позволява на жителите на непризнатите Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна да получават руско гражданство по опростена процедура.

Решението предизвика остри критики в Киев, а ЕС го определи като „опит за допълнителна дестабилизация на Украйна".

Путин допълни днес, че разходите за издаване на паспорти на жителите на Донбас за няколко години може да съставят 100 млрд. рубли (ок 1,4 млрд. евро). „Няма да има сериозен натиск над бюджета на Русия", допълни той.

На въпрос дали ще разпореди увеличаване на добивите на петрол, за да компенсира рекордното поскъпване на черното злато след затягането на американските санкции срещу Иран, руският президент отговори отрицателно, като се позова на договореностите с друг водещ производител - Саудитска Арабия:

"Русия е готова да отговори на потребностите на Китай и на другите ни партньори по света. В момента добиваме 11,5 млн. барела дневно и можем да добиваме още повече, защото потенциалът ни е колосален. Имаме обаче договореност с ОПЕК да поддържаме добивите на определено равнище. Тези договорености важат до юли„.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.