• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Първични резултати от вота в Луганск и Донецк

Първични резултати от вота в Луганск и Донецк

/КРОСС/На изборите в самопровъзгласилата се Луганска народна република побеждават действащия лидер на републиката Игор Плотницкий и общественото движение "Мир в Луганската област".

След обработването на 27,8% от бюлетините става ясно, че Плотницкий набира над 63% от гласовете, следван от водача на Федерацията на профсъюзите Олег Акимов с почти 16 на сто.

Действащият министър-председател на Донецката народна република Александър Захарченко пък води на изборите, които се проведоха в областта. При преброени над 50% от протоколите, Захарченко получава 70% от гласовете на избирателите.

Киев определи провеждането на вота в Донбас като фарс. САЩ и Европейският съюз заявиха, че няма да признаят резултатите, а Русия обяви, че подкрепя израза на волята на жителите на Югоизточна Украйна.

Европейският съюз и САЩ отхвърлиха като незаконни вчерашните президентски и парламентарни избори в отцепилите се части на Източна Украйна. Отзивите от Москва са сдържани.

Според частичните данни, предоставени от местните власти, лидерите на сепаратистите затвърждават властта си с над 70 % от гласовете за Александър Захарченко в Донецк и над 60 на сто за Игор Плотницки в Луганск.

Украинският президент Петро Порошенко нарече вота фарс, проведен под дулата на танковете и картечниците, и призова Русия да не признава резултатите. Представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун подкрепи позицията на Порошенко, като заяви, че гласуването е сериозно нарушение на Минските договорености за уреждане на конфликта.

Вотът е незаконен и Европейският съюз няма да го признае, категорична беше и ръководителят на външната политика на Съюза.

Смятам президентските и парламентарните избори в Донецката и Луганската "народна република" за нова пречка по пътя към мира в Украйна, допълни Федерика Могерини.

Съединените щати предупредиха Русия да не използва изборите, за да изпраща войски и военна техника в отцепилите се части на Украйна.

В първата си реакция на вота руското външно министерство се въздържа от дословно признаване на сепаратистките власти.

Уважаваме волеизявлението на жителите на Югоизтока. Избраните представители получиха мандат за възстановяване на нормалния живот в Донецк и Луганск, се казва в изявлението.

Същевременно Москва поиска установяване на устойчив диалог между сепаратистите и Киев и изрази готовност да съдейства и занапред за уреждане на кризисната ситуация в Украйна заедно с международните си партньори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.