- 27 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8588
- GBP / BGN 2.3429
- CHF / BGN 2.0999
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Преподаватели от УХТ ще въведат любознателните в тайните на хранителната наука
30 Септември 2016 | 11:35
/КРОСС/ Университетът по хранителни технологии като водещ образователен и научен център тази вечер ще е домакин на 10-то издание на Европейската нощ на учените. По традиция преподаватели, докторанти и студенти от престижния ВУЗ канят колеги и гости на града да участват в инициативата, която тази година ще бъде изпъстрена с много успоредно протичащи ме¬ро¬приятия. „Европейската нощ на учените" е мега събитие по проект FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската ко¬ми¬сия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020", ко¬ето се случва в последния петък на месец септември, едновременно в сто¬ти¬ци градове в Европа и по света. В тази нощ университетите и научните ин¬ститути отварят врати и организи¬рат събития за широката общественост. В България ще се включат 14 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен..
Тази година за първи път акцент в Европейската нощ на учените ще са бобовите и житни култури. От тях ще бъдат приготвяни тестени, сладкарски и кулинарни изделия. За първи път са предвидени занимания и за децата. Те ще бъдат включени в научни фокуси, експерименти и ще участват в конкурс за най-добра рисунка със семена от житни и бобови култури на тема „Ролята на науката в живота" или „Науката магнетична и забавна".
Преподаватели от УХТ ще въведат любознателните в тайните на хранителната наука. Ще покажат как лесно може да се открие дали в предлаганата храна се съдържат несвойствени за нея добавки и хранителни вещества. Ще има интерактивно представяне и дискусии на изследвания на научни колективи от УХТ и запознаване с научно-приложни разработки, свързани с функционалните свойства на зърнени и бобови храни, традиционни и иновативни изделия. Ще се дегустират нови продукти и представят здравословните им свойства. Гостите на събитието ще опитат и интернационални ястия, специално приготвени за събитието.
Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн Кольо Динков ще открие Европейската нощ на учените в 17 часа в аула „Милен Бешков".
Участници и партньори на инициативата са: Център за изследвания и анализи; Британски съвет България; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Русенска търговско-индустриална камара; Агробио институт; Институт по океанология - БАН, Варна; Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив; Националния природонаучен музей при БАН; Национален политехнически музей; Технически университет - София; Технически университет - Варна; Технически университет - Габрово; Университет за хранителни технологии - Пловдив; Регионален исторически музей - Плевен; Медицински университет - Плевен; Софийски университет; Югозападен университет "Неофит Рилски"; Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас; Асоциацията на младите полярни изследователи; Български географски портал - Географ.БГ; Център за забавна математика; Музейко; Музей на текстилната индустрия - Сливен; Исторически музей - Котел; Природонаучен музей - Котел; НАО - Рожен.