• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

СУ ще осъществи идеята на Танев за пенсионерски вуз

СУ ще осъществи идеята на Танев за пенсионерски вуз

/КРОСС/ Софийският университет "Св. Климент Охридски" може да осъществи идеята на бившия просветен министър Тодор Танев за пенсионерски университет. Оттам вероятно ще тестват модела, разработен от международен екип начело с проф. Франсоа Велас. Не става дума за вуз в класическия смисъл на думата, а за възможност за продължаващо обучение за възрастните хора, за което те ще получават сертификати, обясниха от висшето училище пред "Сега".

Идеята за университет на третата възраст бе лансирана от проф. Танев още в началото на мандата му. На 15 септември м.г. от МОН отправиха публична покана за разработване на проект с прогнозна стойност 66 хил. лв. Чрез него възрастните ще се включат в т.нар. учене през целия живот, за да преодолеят социалната изолация и за да им бъдат осигурени условия за активно стареене. До крайния срок за подаване на офертите 28 септември обаче никой не се бе отзовал на предложението, поради което поръчката бе прекратена.

Проверка на "Сега" обаче показа, че тогавашният просветен министър не се е отказал от намерението си и броени дни след това - на 1 октомври м.г., е обявил втора обществена поръчка за същата сума. В последния възможен ден - 12 октомври, оферти са подали два кандидата - Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" и Сдружение "Институт за семейна политика", като комисия от МОН е обявила за печеливш частния университет във Варна. Но от данните в сайта на МОН става ясно, че поръчката е прекратена поради отказ на спечелилия кандидат, без да се поясняват причините за това.

Междувременно у нас дойде президентът на Международната асоциация на университетите на третата възраст проф. Франсоа Велас, който обеща на Танев да му помага в създаването на модел, съобразен с родните специфики. В края на януари на среща в СУ той връчи на Танев въпросния модел, към който вече са приобщени министерствата на културата и на социалната политика и който използва възможностите за продължаващо обучение в СУ и в други университети у нас.

От СУ заявиха, че все още не могат да коментират детайлите по проекта, тъй като тепърва предстои той да бъде анализиран от представители на университета. Най-общо идеята е да се създаде образователна мрежа от български висши училища, предлагаща образователни дейности в различни области на познанието.

Като най-старото висше училище у нас с дългогодишен опит и специалисти в областта на следдипломната квалификация СУ би могъл "да апробира, макар и частично, предложения модел за образование и по този начин да оптимизира разработения от международния екип модел", уточняват от вуза. "На фона на многобройните ежедневни проблеми, пред които са изправени възрастните хора в България, идеята за такъв тип образование все още може да изглежда утопична, но тъй като от близо половин век то е част от дейността на съвременните европейски университети, Софийският университет партнира на МОН в усилията му по създаването на Национален университет на третата възраст", казват от СУ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.