• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проектът на Закон за електронно управление е готов за обсъждане

Проектът на Закон за електронно управление е готов за обсъждане

/КРОСС/ Експертната група за изготвянето на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление представи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова проекта с новите текстове на нормативния документ.

Той беше изготвен с участието на представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), браншовите и работодателски организации от сектора (КРИБ, БТПП, БАИТ, БАСКОМ), БАН, университети и неправителствени организации. Тази седмица проектът ще бъде обсъден с ИКТ директорите в държавната администрацията, както и в по-широк кръг с представителите на бизнеса от сектор ИКТ. След това проектозаконът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Намерението на настоящия екип на МТИТС е да подготви проекта на закон и да го предостави на следващия кабинет.

В началото на мандата на служебното правителство, министър Ангелкова обяви, че ускоряването на проектите в електронното управление и усъвършенстването на правната уредба в сектора, са сред основните приоритети на нейния екип. Министърът определи 20 септември за срок, в който да бъде изготвен първи вариант на промените в проекта.

Основните изменения и допълнения в Закона са насочени към гарантиране на синхрон в работата на институциите в областта на електронното управление. Това ще бъде постигнато с определяне на нови правомощия на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той ще координира планирането на секторните ИТ политики и различните проекти в администрацията, така че да се създаде работеща среда за е-управление.

Новите отговорности са свързани и с координация при планирането на нужните информационни ресурси в държавата, включително инвестиционни програми и проекти, които да отговорят на изискванията на закона и стратегиите за развитие на е-правителството.

Една от основните промени в Закона за електронното управление е създаването на Държавен системен администратор. Тази структура ще осъществява поддръжката и пълната функционалност на общите системи и информационни ресурси на електронното управление, при спазване на всички изисквания за оперативна съвместимост и информационна сигурност. Друга задача на администратора е да участва в тестването и приемането на проектните резултати, както и тяхното интегриране в общата информационна среда на електронното управление с цел осигуряване на тяхната устойчивост и ефективно използване.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.