• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Утре откриват възстановения Паметник кръст на донските казаци в Шипка

Утре откриват възстановения Паметник кръст на донските казаци в Шипка

/КРОСС/На 2 юли, в 12.00 часа ще бъде тържествено открит възстановения от Община Стара Загора Паметник кръст на донските казаци в град Шипка. За събитието у нас пристигна руска делегация.

Събитието е съпроводено с редица инициативи, които ще продължат до 4 юли.

Съвместно богослужение за загиналите военни, водено от старозагорския митрополит Галактион и Женевския митрополит Михаил, ще бъде отслужено в храм-паметник „Рождество Христово", известен като Шипченски манастир, след което тържествено бе открит Паметника кръст.

В Драматичния театър от 19.00 часа ще се състои концерт на хора при храм „Богоявление Господне" - Богоявленски манастир, град Москва, под диригентството на свeщеник Андрей Нефедов и Московския фолклорен ансамбъл „Живая Русь".

Община Стара Загора осигурява автобус за желаещите да се включат в програмата за откриване на паметника. Той ще тръгва на 1,2 и 3 юли в 9.00 ч. от Драматичен театър „Г.Милев"

Руски изпълнители изнесоха концерти и в Ловеч и Ямбол още в неделя, 29 юни.

На 3 юли, четвъртък, представители на делегацията от Русия ще дадат пресконференция в конферентната зала на хотел „Армира", където са отседнали.

Гостите ще се включат в литургията, която ще започне в 10 часа, след което ще поднесат венци и цветя на мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, както и на паметника на генерал Скобелев в Казанлък.

На 4 юли, петък, делегацията ще отлети за Москва.

През ноември 1920 г. генералът от Руската армия П. Н. Врангеля напуска Крим и заминава за Константинопол, полуостров Галлиполи, Бизерта (Тунис) и остров Лемнос. В началото на декември 1920 година на Лемнос пристигат повече от 8600 войници от Донския казашки корпус и около 16 000 от Кубан - сила е опасно за съюзниците, особено за французите. Те поискали от Врангел да преведат казашките бежанци и да ги заселят в различни държави.

През юни 1921 г. започна реорганизация казашки единици в България и Югославия. В България са били разположени два казашки корпуса, чийто щаб е ситуиран в Стара Загора, и Донското Атаманско военно училище. Част от военните тръгнали със своите семейства.

Българите посрещнали казаците с готовност да им помогнат с медицинска помощ, работа. Повечето от тях били участници в Първата световна война и Гражданската война и много от тях са били сериозно ранени. Смъртността е била висока. Мъртвите са погребвани в различни гробища в България. 37 души - в гробището на Стара Загора и няколко души в град Шипка.

През 1926 г. в штаба Донския корпуса решили да увековечат паметта на казаците и всички руски бежанци, починали у нас и със средства на щаба били закупени 800 кв. м. площ в старозагорското гробище.През 1927 г. в присъствието на командира на щаба генерал Ф. Ф. Абрамов, редови казаци и техните семейства  бил открит тържествено кръст-паметникът, на който се чете надписът: „Донской казачий корпус своим соратникам, нашедшим вечное упокоение в Болгарии. 1921-1927".

Поради липса на достатъчно средства паметникът бил направен от бетон и цимент.

На паметника са изписани имената всички руснаци, починали в България в този период.

Поради увеличаването на площта на индустриалната зона в Стара Загора през 2013 година, се наложи преместването на Паметника кръст от старите гробища. Със съдействието на Руския благотворителен фонд „Наследие" и с благословията на Старозагорския митрополит Галактион, възстановеният паметник е пренесен в град Шипка до храма Рождество Христово. Там почива прахът на руските войни, загинали при отбраната на връх Шипка през 1877 година и бойци от Бялата армия.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.