• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Първото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори

Първото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори

/КРОСС/Първото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори ще се проведе днес. За участие са поканени близо 40 неправителствени организации, наблюдатели на изборите и експерти. Камелия Нейкова, говорител на ЦИК, Калин Славов от "Прозрачност без граници" и Таня Балова от Института за социална интеграция коментираха работата и ползите от работата и на Изборния борд при МС, и на Обществения съвет при ЦИК.

Темите, които ще бъдат обсъждани, следват логиката и развитието на изборния процес, каза по-рано за БНР бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева.

Едно ранно заседание за избирателните списъци, за защита на личните данни, след това за предизборната кампания, след това за разследването на специфични престъпления, свързани с изборите, гласуването извън страната, разяснителната кампания и най-накрая може би завършващото заседание след изборите - констатации, предложения и препоръки, в чиято полезност съм убедена, обясни Друмева.

Според Камелия Нейкова към ЦИК няма изпратена покана да присъства представител на тази среща.

Изборният борд и Обществения съвет към ЦИК се създават от неправителствени организации, поне Общественият съвет към ЦИК е консултативен орган, с който работим добре и не съм съгласна, че е непродуктивен начинът на работа. Членовете на Обществения съвет имат възможност да участват в заседанията на ЦИК, на които се обсъждат проектите на решения и те изразяват своето становище. Така че те не са информирани пост фактум. Тези две формации в никакъв случай няма да дублират своята дейност, по-скоро очакваме да се допълват, каза тя пред Националното радио. 

По отношение за критериите за наблюдателите за изборите Нейкова обясни, че ЦИК е приела решение, което изцяло почива върху разпоредбите на Изборния кодекс. Решението за регистрация на наблюдателите е взето.

Калин Славов обясни,че припокриването на персоналния състав следва от логиката, по която се конструира такъв граждански борд, но подобно дублиране създава известно неудобство. Чухме, че покана към ЦИК не е отпрявена, макар в проекта за правила да се предвижда такава покана. Това, което си спомням от предния борд е, че присъствието на ЦИК ни липсваше и, ако те присъстват на това заседание, това само може да допринесе за работата на изпълнителната власт, за НПО и обществото като цяло. Ние ще присъстваме, защото това напълно се вписва в концепцията за наблюдение на дейността на институциите с нашия инструмент - пътна карта. За съжаление Общественият съвет към ЦИК не е излезнал от този непродуктивен модел на работа. Струва ми се, че ние трябва заедно да подхождаме към проблемите. Това фрагментиране на бордове по отношение на изборния процес не знам доколко е продуктивно. Може би трябва да се помисли за формати, в които всички институции да провеждат диалог, защото до изборите няма много време.

Таня Балова посочи, че организацията когато представлява ще участва и двете структури.

Дейността на съвета към ЦИК е по-скоро с консултативни функции и може би има препоръчителен харктер. Но трябва да го отбележим като положителна крачка, защото ЦИК иска да ни чуе и нас. Докато Изборният борд това е начин да се създаде пряка пътека на представителите на обществото до компетентнтите органи. Смятам, че и двете структури имат доза полезност. Заставаме зад критерии за НПО, които работят като наблюдатели на изборите, каза Балова.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.