• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Глобили завода-убиец в Горни Лом за дупка в един от складовете

Глобили завода-убиец в Горни Лом за дупка в един от складовете

/КРОСС/ Районният съд в Белоградчик намали от 1 500 на 300 лв. наказателно постановление, наложено от инспекцията по труда на фирма „Видекс" за констатирано нарушение във взривения завод в Горни Лом, научи „Конкурент".
В началото на август м.г., два месеца преди взрива, който уби 15 работника, проверяващи влезли в обекта на оглед. Служителите констатирали, че в склада за взривни вещества и боеприпаси, покривната конструкция е нарушена. В съоръжението имало дупка, което според проверяващите би довела до липса на експлоатационна сигурност на покрива и така се нарушавало изисквания в Закона и издали предписание.
На 24 септември 2014 г., буквално няколко дни преди заводът да стане на пепел, проверяващите отишли отново в завод „Миджур". По време на огледа присъствали служители на КОС, пожарната и РИОСВ. От инспекцията по труда установили, че издаденото от тях предписание не е изпълнено. Обяснението , което получила инспекторката от директора на завода е, че не стигали парични средства, за да се отремонтира. След тази проверка, директорът на завода наредил на един от служителите да оправят повредата в покрива и дупката била покрита. Въпреки това от инспекцията издали наказателно постановление на „Видекс" в размер на 1 500 лв. Съдът обаче прецени, че глобата следва да бъде намалена, тъй като съгласно Кодекса на труда, за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лв.
В материалите по делото съдът подчертава, че последвалият взрив в завода е настъпил на съвсем друг обект и двата случая нямат нищо общо. Решението подлежи на касационно обжалване пред видинския административен съд в 14-дневен срок.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.