• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Концепцията за реформа в здравеопазването ще е готова до края на ноември

Концепцията за реформа в здравеопазването ще е готова до края на ноември

/КРОСС/ В края на ноември Министерството на здравеопазването ще предложи ясна програма за реформи в здравеопазването и календар за набелязаните мерки, съобщи пред Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание здравният министър Петър Москов. 

Ще представя концепция за финансова стабилност и прогнозируемост в здравеопазването, каза той и подчерта, че 2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за сектора. „Сега нито депутатите, нито представителите на Националната здравноосигурителна каса могат да кажат каква е ефективността на изразходените пари", допълни той.

По думите на министъра в бюджета за следващата година кабинетът няма да иска увеличение на бюджета на НЗОК.

Ще търсим подкрепа за реформите от всички политически сили, увери Москов.

Програмата ще бъде разписана с основна цел - постигане на средните за ЕС показатели за раждаемост, смъртност, инвалидизация. Здравето на хората трябва да бъде целта на реформата, а не да се работи на парче, за да се помогне някъде на някого, каза министърът.

Необходими са реформи. Проблемите в сектора трябва да се решават съвместно, а не в противоборство между НЗОК и МЗ, отбеляза директорът на касата Румяна Тодорова. Възможността да се откриват непрекъснато нови лечебни заведения доведе до парадокс: в София има 80, а в някои областни градове - само по едно, отбеляза тя.

Днес комисията одобри допълнително 100 млн. лв. за НЗОК, които предишният парламент отряза при първата актуализация на бюджета й през лятото. „За" гласуваха 15 депутати, нито един не се обяви против, четирима се въздържаха.

Още по време на дебатите Румен Гечев обяви, че представителите на „БСП лява България" ще се въздържат при това гласуване не защото смятат, че парите не са нужни на касата, а защото отпускането на още средства са „невъзпитателен сигнал". „Всеки път Здравната каса харчи колкото иска и в края на годината слага сметката на масата", посочи той.

Според него бюджетът й е можело да бъде балансиран още през лятото и освен това по думите му не е нужно само Здравната каса да се е разплатила за всичко още в рамките на годината. Нормално било парите за ноември и декември да се платят през 2015 година.

По закон Касата е длъжна да плати на болниците до средата на месеца за дейностите, извършени от тях през предходния месец, отбеляза шефката на касата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.