-
02 Юни 2025 |
USD / BGN 1.7249
GBP / BGN 2.3251
CHF / BGN 2.0938
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Храни, богати на желязо, дават сили на мозъка

16 Февруари 2019 | 13:34

/КРОСС/ Зелените салати и зеленчуци, орехите и бобовите храни са богати на желязо. Този микроелемент е важен за организма, защото участва в транспорта на кислорода. А дефицитът му е свързан с умора, слаба работоспособност и лош успех. И той е особено важен за развитието на плода през деветте месеца на бременността.
Учени от университетите в Небраска-Линколн и Пенсилвания анализирали данни от 105 студента. Проучването им показало, че при тези с най-висок бал нивата на желязо в кръвта са високи. Физическата форма влияла на успеха по-силно отколкото стойностите на желязото в кръвта. Съчетанието на факторите обаче се оказало, че оказва най-мощно влияние. И успехът на тези, които били в най-добра физическа форма и с високо ниво на желязо в кръвта, бил най-висок.
Слабост, лесна умора, студени крайници, често боледуване - това може да са първите признаци на нисък хемоглобин. Ако изследванията потвърдят диагнозата - желязнодефицитната анемия, значи организмът има нужда от желязо - най-важният микроелемент, който дава сили на кръвта, обяснява доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия по хранене.
Желязото влиза в състава на хемоглобина, помага за преноса на кислород от белия дроб до всички тъкани в тялото. При мъжете нормата му е 135 до 160 г/л, а при жените 120-140 г/л.