• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Прокуратурата на Гърция ще съди всички членове на "Златна зора"

Прокуратурата на Гърция ще съди всички членове на "Златна зора"

/КРОСС/ Прокуратурата на Гърция поиска цялата парламентарна група на крайнодясната партия "Златна зора" да бъде съдена за криминални престъпления.

В доклад от 700 страници, представен на съдебен съвет, прокурорът Исидoрoс Доякос твърди, че членове на Златна зора замесени в престъпления, приписвани на партията трябва да се изправят пред съда. 18 от депутатите в парламента, арестувани през лятото на 2012 г., са били част от "твърдото ядро​​" на партията и са оперирали с пълното знание на ръководството на партията.

"Никой от депутатите може да твърдят, убедително, че не са знаели за престъпни деяния, които са били последователно извършвани в продължение на дълъг период от време, в името на партията," каза още той.

Искането на прокурор Исидорос Дойакос може да сложи край на неонацистката група, тъй като пред съда ще бъдат изправени 50-ина от лидерите на групата.

Прокурорът обвинява членовете на "Златна зора" в убийства, престъпления с оръжие и нападения срещу имигранти, хомосексуални и членове на леви групи през последните 30 години. Според него обвиненията са това тежки, че всички членове на парламентарна група, в това число лидерът й Никос Михалолиакос. трябва да бъдат изправени пред съда.

Популярността на "Златна зора" нарасна по време на икономическата криза в страната, започнала през 2008 г., най-вече благодарение на анти-имигрантската й реторика. Партията се издигна до трета политическа сила в страната, но след доброто й представяне на изборите за Европейски парламент през май, разкритията за престъпната й дейност нанесоха сериозни щети върху публичния й образ.

Кампанията срещу "Златна зора" започна след като един от висшите й членове уби популярен социалист в Атина миналата година. 16-те члена на парламентарната група са задържани и ще бъдат съдени, пише "Български новини".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.