• 28 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Какви тенденции очертават резултатите от изборите

Какви тенденции очертават резултатите от изборите

/КРОСС/ Все още не е ясно дали имаме 8 или 9-партиен парламент. Мисля, че още някъде около 12 процента от секционните протоколи не са въведени, което означава, че може 4.08 за „Величие", при бариера от около сто - сто и няколко хиляди гласа, това означава, че те могат да останат малко под или малко над ръба. Като че ли „МЕЧ" дишат вече една идея по-спокойно. И като че ли една идея по-спокойни са вече ПП-ДБ, защото вече отчетливо са на второ място след изборите. Това коментира в БНТ „Денят започва" Първан Симеонов от „Галъп". Вървим към 8 или 9-партиен парламент от което ще варират и мандатите на Борисов. При 9-партиен парламент те отиват опасно близо до кота 60, допълни Симеонов. Както е тръгнало обаче ще трябват поне три формации, за да се състави някакво правителство, под една или друга форма нещо да се сработят, а може би ще трябват и четири партии за по-сигурно, а при 9-партиен парламент съвсем сигурно. Така че задачата никак не е лека.

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" коментира, че "червената лампичка" след края на изборния ден е резултатът на "антисистемните радикални играчи".

Между една четвърт или около 30 на сто от депутатите в парламента ще бъдат представели на антисистемни радикални играчи. Става въпрос за партии „Възраждане", МЕЧ, „Има такъв народ" и „Величие". Всички те виждат своята ниша да останат твърда опозиция. Политическото им поведение ще бъде на една радикална опозиция и това представя други линии. Базисните консенсуси може да започнат да се пропукват, каза Боряна Димитрова.

Остава огромен избирателният корпус, който не гласува, подчертаха социолозите.

ГЕРБ ще подминат 600 000 гласа при 550 000 на миналите избори. ПП-ДБ са подкрепени от 340 000 души, при 300 000 на миналите избори.

"Лятото тези партии са ударили дъното, сега леко отскачат от него. Но по-интересно е друго. ДПС сумарно ще имат 400 000 гласа, което опроверга първоначалното очакване да има отдръпване на електората", смята Първан Симеонов.

"От едната страна имаме етнически представители, а от другата са силно радикални представители. Ще трябва да се търси възможност за разговор с тях", допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.