• 13 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7881
  •  GBP / BGN 2.3366
  •  CHF / BGN 2.0856
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Климатичната криза може да причини повече сблъсъци на китови акули с кораби

Климатичната криза може да причини повече сблъсъци на китови акули с кораби

/КРОСС/ Повишаването на температурите на океана може да увеличи заплахата за застрашените китови акули от сблъсъци с големи кораби, предава Евронюз. Учени от университета в Саутхемптън и Морската биологична асоциация на Обединеното кралство прогнозират, че по-затоплящите се от климатичната криза морета ще провокират китовите акули да търсят нови местообитания - отвеждайки ги по пътя на натоварените морски пътища.

Проучването изчислява, че до края на века сблъсъците между китови акули и големи кораби може да са 15 000 пъти повече, отколкото са в момента.

Защо китовите акули са по-уязвими от другите риби?
Китовата акула е най-голямата акула в света, като най-голямата регистрирана някога китова акула достига 18,8 метра. Застрашеният вид обитава откритите води на тропическите океани, като рядко навлиза във вода с температура под 21°C.

Скорошни доказателства показват, че китовите акули са особено уязвими от удари с кораби - когато морските животни биват удряни и наранявани или убивани от големи плавателни съдове - защото прекарват времето си в повърхностни води и се събират в крайбрежните райони. Видът също така е силно подвижен и реагира на промените в температурата.

„Нашето проучване предполага, че дори най-голямата риба в света е в опасност от изменението на климата. Открихме, че предпочитаните океански местообитания за китовите акули се изместиха, понякога на напълно нови места, често с по-хладни води. Ако акулите се преместят в тези нови обитаеми пространства, това може да им осигури известна почивка от изменението на климата, но също така може неволно да ги изложи на рискове като непреднамерено улавяне и сблъсъци с кораби", казва водещият автор на изследването д-р Фрея Уомърсли.


Китовите акули могат да загубят над половината от своето местообитание в някои морета
Проучването комбинира данни от сателитно проследяване на китови акули с глобални климатични модели, за да предскаже бъдещото разпространение на рибата при различни климатични сценарии. Тези карти на разпространение са съчетани с гъстотата на корабния трафик, за да се види дали китовите акули ще се преместят в силно натоварени райони, потенциално увеличавайки вероятността от удари с кораби.

При сценарий с високи емисии (при който светът продължава да разчита в голяма степен на изкопаеми горива), проучването прогнозира загуба на основни местообитания от над 50 процента в някои национални води до 2100 г. При този сценарий най-големите потенциални загуби биха били в Азия.

Сценарият за устойчиво развитие (в съответствие с целта за не повече от 2°C глобално затопляне) доведе до прогнозирано увеличаване на основното местообитание, особено в Европа.


Мерки за защита
Изследователите призовават властите да предприемат действия за защита на морските животни
„Въпреки че нашите резултати са тревожни, те също са положителни и показват, че имаме капацитета да променим траекторията на популацията на китовите акули и друга застрашена морска мегафауна. Чрез смекчаване на изменението на климата можем индиректно да гарантираме, че океанът е по-безопасно място за някои от най-големите му жители. Вече знаем кои стратегии да изпробваме за ограничаване на сблъсъци между кораби и акули - като намаляване на скоростта и пренасочване около ключови места - и сега зависи от отделните правителства да предприемат действия", казва д-р Уомърсли.

Д-р Уомърсли препоръчва на правителствата и морските мениджъри да се стремят да включат количествени прогнози за климатичните заплахи като това проучване в бъдещи усилия за превенция. По този начин защитите ще бъдат адаптивни и устойчиви към всички сценарии на климатичните модели.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.