• 13 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7881
  •  GBP / BGN 2.3366
  •  CHF / BGN 2.0856
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Почина бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд

Почина бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд

/КРОСС/ На 69 години почина бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд. Според наличната засега информация той най-вероятно е получил сърдечен удар по време на конференция в Северна Македония. Алекс Салмънд, който ръководеше Шотландската национална партия между 1990 и 2000 година и след това отново между 2004 и 2014 година, беше видна фигура в националистическото движение на страната. Вторият път той използва мандата си като първи министър, за да проведе референдум за независимост на Шотландия през 2014 година.

Кампанията „Да, Шотландия" тогава претърпя поражение и в резултат на това той подаде оставка. Какви са шансовете за провеждане на втори референдум за независимост на Шотландия?Към момента на смъртта си Алекс Салмънд беше лидер на националистическата партия Алба от 2021 година. Той е починал в събота следобед по време на форума на Института за културна дипломация в курортния град Охрид в Северна Македония, потвърди Крис Макелъни, генерален секретар на партията Алба. В съобщение от Бъкингамския дворец се казва, че крал Чарлз III и кралица Камила са много натъжени да научат за внезапната смърт на Алекс Салмънд. От Шотландската национална партия написаха в социалната мрежа Х, , че „партията скърби за своя основател и лидер" и се допълва, че „той е бил титан на движението за независимост". Лидерите на целия британски политически спектър отдадоха почит на Алекс Салмънд и изразиха съболезнования на семейството и близките му.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.