• 10 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7850
  •  GBP / BGN 2.3356
  •  CHF / BGN 2.0813
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

БАН присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на италианския ядрен физик проф. д-р Джакомо де Анджелис

БАН присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на италианския ядрен физик проф. д-р Джакомо де Анджелис

/КРОСС/ Българската академия на науките ще удостои със званието „Доктор хонорис кауза" италианския ядрен физик проф. д-р Джакомо де Анджелис. Тържествената церемония по връчване на почетното звание ще се състои на 11 октомври от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов" на БАН (ул. „15-ти ноември" № 1).

Проф. Джакомо де Анджелис ще изнесе академично слово на тема „Омайни ядра: скрити симетрии, звездна археология, климатични промени и други особености" (на английски език).

Проф. де Анджелис работи в Националната лаборатория в Леняро на Италианския национален институт за ядрена физика и е един от най-изявените европейски и световни ядрени физици от последните десетилетия. Той е продължител на богатата традиция на италианската школа по ядрена физика, дала на света прочути учени в областта на ядрените и субядрени изследвания като Нобеловите лауреати Енрико Ферми (за индуцираната радиоактивност чрез неутронно облъчване, 1938 г.), Емилио Сегре (за откритието на антипротона, 1959 г.) и Карло Рубия (откритието но W-бозона, 1984 г.).

Той е в основата на създаването на най-известните многодетекторни системи за изследване на ядрената структура в Европа през последните четири десетилетия. Научен ръководител е на проекта SPES в Италия, който включва използването на един от най-големите циклотрони в света за нуждите на ядрената физика, радиофармацията, радиохимията, нуклеарната медицина и други - опит и знания, които той споделя при изграждането на Националния циклотронен център в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ-БАН).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.