• 27 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7533
  •  GBP / BGN 2.3443
  •  CHF / BGN 2.0692
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Президентът Радев удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения

Президентът Радев удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Република Армения у нас Армен Едигарян с орден "Мадарски конник" първа степен.

България и Армения се радват на отлични отношения, искрено приятелство и ефективно сътрудничество, изградени на основата на дългогодишни културни връзки между нашите два народа, които в исторически план споделят много обща съдба, заяви президентът

Румен Радев открои последователните усилия на посланик Едигарян за развитието на двустранното сътрудничество и на диалога на високо политическо ниво, въпреки трудностите, произтичащи от различни кризи от регионален и глобален характер. През 2022 г. България и Армения отбелязаха 30 години от установяването на дипломатически отношения, като през същата година по покана на държавния глава Румен Радев на посещение у нас беше президентът на Армения Вахагн Хачатурян. В рамките на визитата беше подписана Съвместна декларация за двустранните отношения между Република България и Република Армения.

Държавният глава отбеляза и положителното развитие в търговско-икономическите отношения по време на мандата на посланик Едигарян. От 2022 г. износът от България към Армения бележи ръст с повече от 50% спрямо 2021 г., а тенденцията за увеличаване на двустранния стокообмен се запазва и към момента, заяви Румен Радев. Положителен ефект за насърчаване на търговско-икономическия обмен са оказали откриването на постоянна въздушна линия между Ереван и София и подписването на Протокол за създаване на Българско-арменска търговско-икономическа камара.

Търговско-икономическото сътрудничество между България и Армения има несъмнен потенциал за развитие особено в контекста на разширяването на връзките между Азия и Европа - по отношения на транспортна, енергийна, дигитална свързаност и насърчаване на контактите между хората, заяви Румен Радев и отбеляза значимата роля на съвместното участие в редица инфраструктурни проекти. Президентът отбеляза и партньорството в области като наука, образование и култура, които по време на мандата на посланик Едигарян са надградени с подписването и актуализацията на редица програми и документи. Предстои подписването на важен меморандум в областта на високите технологии, научния обмен и научна-развойната дейност, каза още Румен Радев.

Посланик Армен Едигарян благодари за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Дипломатът отбеляза, че арменската общност в България е оказала принос за просперитета на страната и е надежден мост между двете държави. Армен Едигарян допълни, че Армения и България са постигнали успех в усилията двустранният политически диалог да продължи безпрепятствено.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.