• 18 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7558
  •  GBP / BGN 2.3207
  •  CHF / BGN 2.0796
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Разкопките на Асос са едни от най-добре запазените в цяла Турция

Разкопките на Асос са едни от най-добре запазените в цяла Турция

/КРОСС/ Асос е един от най-добре запазените древни градове в Турция, който като дом на много цивилизации през вековете, съхранява великолепни древни съкровища и богата история. Градът е още известен и като едно от най-красивите места за бягство в Егейско море със своята непокътната природа, чист въздух и възхитителни пейзажи. Разположен в район Айваджик, Чанаккале, в подножието на планина Ида, градът гледа към дълбоките сини води на морето, сгушен под сянката на маслинови дървета и се смята за егейската перла на района. Ето и някои от забележителностите, които градът предлага.

Прохладният маршрут на Егейско море

Асос предлага многобройни заливчета и плажове, където посетителите могат да се потопят в безкрайните сини води на морето. Красиви заливи като Кадирга и Сивридже (Sivrice), непокътнати плажове като Сокакагци (Sokakağzı) и много други прекрасни места, включително Античното пристанище, са сред автентичните забележителност на града. Заливът Кадирга се отличава с дългата си, обширна брегова линия и със статута си на плаж отличен със „Син флаг". Въпреки че в целия Асос бреговете са изградени предимно от големи камъни, хората обикновено скачат в морето през дървени кейове. Една от особеностите на града е, че поради географското му положение морето тук се затопля малко по-късно и водите му са по-хладни в сравнение със Средиземно море. Едно от най-големите удобства в Асос са разнообразните му възможности за настаняване. Можете да избирате между къмпинги, станции за почивка и луксозни и бутикови хотели.

Величественият древен град Асос

Древната част на града е една от забележителностите, които правят красивото крайбрежие на Асос толкова пленително. Разположен на спящ вулканичен хълм, от който се открива впечатляваща гледка към Егейско море, историята на града датира от VI в. пр.н.е. Древният град, който и днес привлича вниманието с величествените си стени, оцелели до наши дни, и изключителни структури, открити при археологически разкопки, е включен в Предварителния списък на световното културно наследство на ЮНЕСКО през май 2017 г. Сред известните му жители е философът Аристотел, който там основава философска школа, а храмът на Атина се откроява като едно от съкровищата на античния град, които си заслужава да се видят. Разположен в Акропола на Асос, храмът е посветен на богинята Атина, известна като покровителка на града. Бляскава със своите колони и зашеметяваща гледка към морето, постройката е значима и от архитектурна гледна точка като единствен пример за архаично-дорийски храм по андолските земи. Като най-високата точка на града, посещението на този храм, особено по залез слънце, е наистина незабравимо преживяване. След като наблюдавате залеза, можете да разгледате други части на града, като Агората, Гимназията и театъра на открито.

Бехрамкале и отвъд

Бехрамкале е малко селище заобиколено от древните стени на града. Разхождайки се из тесните му улички, ще се натъкнете на исторически къщи, които са отлични примери за каменното архитектурно майсторство. На сергии или малки магазини по улиците, можете да си купите сувенири и домашно приготвени хранителни продукти от жените от селото. Тук могат да се намерят много местни и натурални продукти - от различни билки и зехтин до домашно приготвена „тархана" - супа от зеленчуци, пикантно кисело мляко, билки и ароматни подправки.

Могат да бъдат видени и мост, и джамия, запазени от османската епоха. Джамията Мурат Хюдавендигар, построена през XIV в. с квадратен план и единичен купол, се отличава със сложните геометрични мотиви на михраба си. Мостът Хюдавендигар над потока Тузла близо до Бехрамкале от своя страна е впечатляващ от архитектурна гледна точка със старателно изработените си арки. Можете да се разходите пеша по този елегантен 600-годишен мост, който е затворен за движение на превозни средства. Асос е дестинация, която си заслужава да бъде разгледана и заради красивите местни села, които я заобикалят, като Йешилюрт и Адатепе, които се намират само на половин час от там. Когато посетите Адатепе, можете да разгледате първият музей на зехтина в Турция и да наблюдавате всички етапи на производството му.

Кулинарно изживяване, което ще запомните

Освен всичко, Асос е и зашеметяваща гастрономическа дестинация, предлагаща впечатляващ набор от регионални ястия. Тук можете да откриете всички вкусове, характерни за егейската кухня - от пълнен цвят на тиквички до морски боб. В ресторантите и таверните край пристанището можете да се насладите на характерните за Асос ястия, като салата от октопод на скара, риба меч на шиш, групери на скара, супа от риба скорпион, калмари на скара и пълнени калмари. Със своите хълмове, покрити с маслинови дървета, Асос е и сред популярните дестинации за зехтин в Турция. Можете да се насладите на мезета, приготвени от зеленчуци, билки и висококачествен зехтин, който можете да закупите. Когато през деня стане твърде горещо, не забравяйте да се разхлаждате и с известния сироп от черница, произвеждан в региона.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.