• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

99-та годишнина на Гейдар Алиев, националният лидер на Азербайджан

99-та годишнина на Гейдар Алиев, националният лидер на Азербайджан

/КРОСС/ Разпадането на бившия Съветски съюз отбеляза края не само на една идеология, владяла голяма част от света в продължение на 70 години, но и разформироването на една огромна политическа и социално-икономическа система. С разпадането на СССР Азербайджан възстанови държавната си независимост и навлезе в период на преход, подобно на останалите 15 сестрински републики, всяка със своите особености и трудности.

Азербайджанският преход бива усложнен, поради военната агресия на съседна страна, довела до окупацията на почти 20% от суверенните територии на Азербайджан. Със своите богати ресурси и благоприятно местоположение Азербайджан става пресечна точка на конфликтни интереси от страна на глобални и регионални сили. В първите години на своята независимост Азербайджан бива застрашен да бъде напълно заличен като държава.

Със завръщането на власт на Хейдар Алиев, през юни 1993 г., тази заплаха бива избегната, Азербайджан е спасен от унищожение, възстановена е стабилността и е положена основа за развитие.

За да превърне Азербайджан в независима, модерна и мощна държава с устойчиво икономическо развитие, покойният президент Гейдар Алиев предприема петролната стратегия, която ще залегне в основата на цялостната трансформация на бъдещите политически и икономически реформи. Тази стратегия осигури участието на чуждестранни инвеститори в разработването на петролните находища в Азербайджан, диверсификацията на транспортните маршрути, ефективно управление на петролните приходи и навлизането на Азербайджан в нов етап на развитие.

Под ръководството на националния лидер Гейдар Алиев, на 20 септември 1994 г., е подписано едно от знаковите споразумения в историята на Азербайджан от 20-ти век - Споразумението за общо развитие и поделяне на производството от находищата „Азери", „Чираг" и „Гюнешли" в азербайджанския сектор на Каспийско море. Поради своята политическа, икономическа и стратегическа важност това споразумение е наречено „Договорът на века".
В резултат на този договор са изградени нови петролни и газови тръби, които днес биват гарант за енергийната сигурност на Европа. Съвременната реалност ни доказва дълбоката дълновидност на тази политика, установена от великия лидер Гейдар Алиев, който някога заяви: „Енергийният потенциал на Азербайджан би могъл да бъде ефективен стимул за икономически подем в целия свят!"
На днешния ден, 10 май 2022 г., Азербайджан отбелязва 99-ата годишнина от рождението на националния лидер Гейдар Алиев. С дълбоко уважение към него, азербайджанците по цял свят отбелязват безценната му роля за укрепването и развитието на един независим, икономически и политически утвърден, съвременен Азербайджан.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.