• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Глобален медиен форум: стратегическата визия на Азербайджан

Глобален медиен форум: стратегическата визия на Азербайджан

/КРОСС/ На 20-22 юли 2024 г. за втора поредна година гр. Шуша бе домакин на Глобалния медиен форум. Провеждан под надслова „Разобличаване на фалшивите истории: позиция срещу дезинформацията", тазгодишният форум бе посетен от над 150 изтъкнати международни представители на медиите от 50 държави. С присъствието си при откриването на форума президентът на Азербайджан Илхам Алиев изложи своята визия за бъдещето на своята страна, региона Южен Кавказ, енергийните въпроси, включително зеления преход и предстоящата COP29 среща и др.

Обсъждайки нормализирането на арменско-азербайджанските отношения и мирните преговори, президентът Алиев изтъкна инициативата на Азербайджан за започване на мирните преговори и закъснелия отговор на Армения. Той подчерта, че бъдещето на преговорите в момента зависи от желанието на арменското правителство съвместно да поиска разпускането на нефункционалната Минска група, чието съществуване представлява териториалните претенции на Армения срещу Азербайджан, и да промени конституцията на страната, която в момента застрашава териториалната цялост на Азербайджан. Въпреки че мирното споразумение е договорено 80-90%, нежеланието на Армения да наложи тези промени и отказът й да участва в предложените преговори на високо ниво в момента възпрепятстват напредъка.

Говорейки за възстановяването на освободените територии, президентът Алиев отбеляза, че около 8 000 бивши вътрешно разселени азербайджанци вече са се върнали по домовете си, като се очаква до края на 2024 г. броят им да нарасне до 20 000. Този напредък обаче е възпрепятстван от огромен проблем: противопехотните мини и неспиращия отказ на Армения да сътрудничи. Докладите показват, че са поставени повече от 1 милион мини. Наскоро още трима азербайджански цивилни граждани станаха жертва на противопехотни мини - още жертви към над 300-те от м. ноември 2020 г. Това е основна пречка за бързото възстановяване на тези райони, тъй като мащабните операции по разминиране са скъпи, има недостиг на квалифициран персонал, а ресурсите и международните услуги за разминиране са непосилно скъпи. Без значителна международна помощ разчистването на тези мини може да отнеме десетилетия, подобно на нестихващите проблеми и на Балканите.

По отношение на реинтеграцията на малцинствата държавният глава И. Алиев подчерта атмосферата на любов и взаимно разбирателство в Азербайджан, която той описа като плод от хармоничното съжителство на различни религии и етноси. Той подчерта, че тази ценност е от съществена важност за идентичността на Азербайджан и че както обществото, така и правителството, ведно с религиозните лидери, са ангажирани с нейното запазване и укрепване. От края на войната през 2020 г. Азербайджан се стреми да реинтегрира местното арменско население, но тези усилия се сблъскаха със съпротива от Армения и нейните поддръжници. Днес Азербайджан призовава Армения да улесни връщането на азербайджанци, прогонени от Армения през ХХ век, особено в края на 90-те години на миналия век, в техните исторически земи. Този въпрос изисква международно внимание и действия за справяне с разселването на милиони азербайджанци и техните потомци.

Президентът Алиев подчерта и ключовите аспекти на COP29 срещата, отбелязвайки ефективната подготвителна работа с ясен, ориентиран към резултатите подход. Той представи сериозни глобални инициативи, като предложението на Азербайджан за създаване на фонд в подкрепа на развиващите се малки островни държави. Президентът подчерта и че COP29 има за цел да бъде събитие за солидарност, като се полагат активни усилия за преодоляване на различията между развиващия се Юг и развития Север.

Президентът Илхам Алиев отбеляза, че домакинството на срещите на COP в богати на енергийни източници страни, произвеждащи изкопаеми горива, подчертава техния ангажимент към зеления преход. Той подчерта значителния напредък на Азербайджан във възобновяемата енергия, мотивиран както от техническия, така и от икономическия напредък. Страната изгражда няколко големи слънчеви и вятърни електроцентрали и финализира проучванията за осъществимост за кабел за зелена енергия, свързващ каспийски офшорни вятърни паркове с Румъния - под Черно море, което ще бъде от решаващо значение за износа на зелена енергия към Европа. С думите си, че Азербайджан работи за удвояване на доставките на газ за Европа до 2028 г., той подчерта и необходимостта от финансово-техническа подкрепа от ЕС и още по-засилено сътрудничество.

Вторият глобален медиен форум в гр. Шуша предостави платформа на президента Алиев да формулира стратегическата визия на Азербайджан. Регионалните мирни преговори, възстановяването на освободените територии и реинтеграцията на малцинствата подчертават сложната динамика, оформяща бъдещите непосредствени съседи на ЕС. Прозренията на президента за COP29 срещата подчертаха ангажимента на Азербайджан към зелената енергия и глобалните екологични инициативи. Основното послание на държавния глава бе за надежда и сигурност, за мирно и по-добро бъдеще за всички, което изисква искрени усилия от всички страни в региона и извън него.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.