• 06 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Епидемиолог: Очаква се случаите на грип да започнат да нарастват още от декември

Епидемиолог: Очаква се случаите на грип да започнат да нарастват още от декември

/КРОСС/ Очаква се случаите на грип у нас да започнат да нарастват още от декември. Това каза в предаването "Тази неделя" по бТВ епидемиологът д-р Христина Бацелова.

Обикновено грипната епидемия у нас е в периода януари-февруари и началото на март.

„Дали ще е тежка, все още не може да се каже. Зависи колко ще са се променили щамовете от миналата година и от ваксинацията", каза епидемиологът.

По думите й недостигът на противогрипни ваксини у нас вероятно се дължи на това, че няма внос на големи количества. Има населени меса, където хората съобщават, че не намират такива, уточни тя.

Най-подходящото време за ваксинация против грип е през октомври, посъветва д-р Бацелова.

"Ако човек не може да го направи тогава, може да се ваксинира и през ноември, декември и януари. Необходими са обаче 14 дни на имунната система да изгради защита", допълни тя.

Ваксина против грип се препоръчва на малките деца, бременните и на хората над 65-годишна възраст. За децата има назални ваксини, допълни тя. „Тя изгражда много добър локален имунитет на входната врата на вируса, което е много добър плюс", уточни д-р Бацелова.

„За съжаление, в България безплатна ваксинация по национална програма е осигурена само на лицата на 65-годишна възраст. В немалко държави такава е осигурена и за бременните жени и за децата", обясни д-р Бацелова.

В момента превес има коронавирусът. Още от август месец бележи ръст. Разликата е, че грипът започва много рязко, изведнъж, каза епидемиологът.

„При коронавируса нещата започват малко по-плавно - сухота и болки в гърлото. Температурата може да не е много висока. Има отпадналост, болки в ставите. Има случаи, които не са толкова леки и се налага хоспитализация", посочи още д-р Христина Бацелова.

Ваксината срещу коронавирус вече е сезонна ваксина, като при грип. Тя е подходяща и за деца над 4-годишна възраст.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.