• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Станислав Стоянов: „Възраждане“ в България и ЕС е мегафона!

Станислав Стоянов: „Възраждане“ в България и ЕС е мегафона!

/КРОСС/ Станислав Стоянов - евродепутат от „Възраждане" заместник - председател на парламентарната група „Европа на суверенните нации", пред Илиана Беновска в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2 и Канал 3 на 20.07.2024.

Успехът на „Възраждане" в изборите за ЕП и създаването на нова група „Европа на суверенните нации".

„20 юли 2024 г., с огромно любопитство започвам разговора със заместник-председателя на ПГ на „Европа на суверенните нации"! Казвам го с особено тържествен глас и тон, това е Станислав Стоянов, защото за първи път „Възраждане" влезе в ЕП, веднага успяха да създадат своя ПГ и се сдобихме и със заместник-председател, и с говорител в лицето на Петър Волгин, нали така? Как се чувствате, в коментара използваме символа „бялата лястовица", е ли „Възраждане" „бялата лястовица" в ЕП?", попита Беновска. Станислав Стоянов отвърна: „Аз бих отговорил с увереност дали сме, или не сме, ако един ден в бъдещето успеем да свършим нещо добро. В момента не се ангажирам да правя заявления, че сме „бялата лястовица". Опитваме се да правим промяна, засега успяваме, самия факт, че успяхме да създадем нова ПГ, че не се присъединихме към вече съществуващите семейства, които аз наричам статукво до известна степен, въпреки че са доста различни едно от друго, показва, че имаме характеристиките на „бяла лястовица"! Но, за да кажа дали сме или не сме, бих се въздържал в момента и бих го направил след няколко месеца!".

„Не искам да ви лаская, а да отбележа с национална гордост това постижение на „Възраждане", защото вие сте така наречения мегафон в ЕП, нарече ви, за съжаление за втори път избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен!", продължи Беновска. Събеседникът ѝ отвърна, че част от работата на депутатите от „Възраждане" е да огласяват слабостите в ЕС. Те са доста, но се замитат под килима. Особено в България. На нас ЕС ни се представя като една съвършена организация едва ли не без алтернатива. И когато от „Възраждане" започнат да говорят за проблемите и за необходимостта от реформиране на ЕС, веднага биват заклеймявани с различни епитети, като „русофили" и „путинисти". „Тоест хората, които търсят промяна към добро, не биват приемани добре! Това не е антиевропеизъм, това е загриженост за бъдещето на европейските държави!", категоричен бе Стоянов.

„Позволете ми по този повод да изгледаме няколко видеа! Сега ще видим един откъс от предаването ни с Костадинов, в който аз си позволих шеговито да му направя един подарък. Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер бяха дошли за закриването на кампанията на ГЕРБ в Пловдив!", продължи Беновска и пусна част от гостуването на Костадин Костадинов в „Беновска пита" на 7 юни 2024 г.

Илиана Беновска: Моят подарък към Вас, в неделя бяха в България, в Пловдив Урсула фон дер Лайен, председателката на ЕК, която се кандидатира за втори мандат и Манфред Вебер, който е председател няколко мандата на ЕНП. Тук съм ви направила една кратка извадка от техните думи за „Възраждане". Те не говориха за никой друг, освен за „Възраждане", не знам дали обърнахте внимание?

Костадин Костадинов: Естествено, че обърнахме внимание!

Илиана Беновска: Колеги, пуснете го!

Манфред Вебер: Вие, българите, добре познавате заплахата: Русия ви диша във врата, от другата страна на Черно море. Крайнодесните „Алтернатива за Германия" и „Възраждане" може да си мислят, че като са марионетки на Путин, той ще ги защитава. Събудете се! За да спрем Путин, трябва да му покажем, че сме силни, а не слаби!

Урсула фон дер Лайен: Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия" в Германия, за "Национално обединение" във Франция, за „Конфедерация" в Полша или за „Възраждане" тук в България. Имената може да са различни, но целта им е една и съща:

Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи.

Защото "Съединението прави силата!"

Българският национален герой Христо Ботев е казал:

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира"

Свободата, независимостта и суверенитетът винаги са били мечта и копнеж на хората. И днес това важи с пълна сила за народа на Украйна!


Илиана Беновска: Защо, г-н Костадинов?

Костадин Костадинов: Кое защо?

Илиана Беновска: Какво пречите вие на ЕНП, на техните идеи? Какъв аргумент да сложа в защита на тези пламенни думи срещу „Възраждане" и вашите евентуални партньори в ЕП?

Костадин Костадинов: Защото „Възраждане" е явление, г-жо Беновска! „Възраждане" е явление, което вече надхвърля границите на България! Ние пишем историята не само на нашата държава, но и на нашия континент! Защото това, което ние в момента подготвяме, е създаването на нова група в ЕП, което не се е случвало от 10 години насам. В момента в ЕП има 5-6 групи. При това нито една от тези групи досега не е правена от партия от класическа източноевропейска държава. И сега си представете една политическа сила от най-бедната и корумпирана държава в ЕС, с най-безправното положение в ЕС, изведнъж тя излиза и казва - ние ще направим група и оттук насетне ще се съобразявате с нас! В „Политико", което между другото е официоза на ЕК, да кажем грубо брюкселския държавен вестник, там излезе една много интересна статия. В нея пише буквално, че има опасност да се създаде група, която ще има ефекта на внасяне на мегафон в средата на ЕП! Вие представяте ли си в тихата, кротка, заспала бюргерска среда ще се появят едни хора, които, о, ужас, ще говорят на висок глас това, което никой досега не си е позволявал да каже! Истината влиза в ЕП! Истината чрез „Възраждане" и нашите съюзници ще стане уважаван партньор там! Защото това, което ние направихме в България, където направихме една тиха електорална революция, която продължава в момента и това ще продължава, докато не спечелим изборите не бъдем първа политическа сила и не започнем да управляваме! Но това ще се случва и вече се случва и в Европа! Затова я е страх Урсула и всички тези нейни ръкомахания! Между другото за не знам какво им става на немците, когато се класират на някое водещо място и започват да ръкомахат.

Беновска продължи: „Развеселих Ви, но за съжаление е тъжен този смях!". Станислав Стоянов отвърна: „Да, тъжен е! Във видеото има много истини и председателят Костадинов добре изкоментира нещата. Те не са свикнали да чуват много неща. Но ще трябва да свикнат и ние ще допринесем за това. В този смисъл думата „мегафон" мисля, че е добро определение. Това ще го правим!".

„Като дойдете в студиото, понеже тя го измисли, ако имате достатъчно политически артистизъм и кураж, ще Ви подарим един мегафон да влезете в залата и да кажете - „Аз искам да говоря! Председателката на ЕК ме произведе с мегафон!"! В политиката има и образ, зрелище! Има една мисъл, която много обичам. Политиката променя живота бързо, но за кратко, изкуството променя живота бавно, но за дълго. Имаме примери за изразителни политици в историята. Защото изборите са част и от психологията, от начина, по който вие въздействате на избирателите, съгласен ли сте?", попита Беновска. Стоянов отвърна: „Съгласен съм! Но искам да подчертая, че ние сме сериозна група. Ние няма да търсим шоу в следващия ЕП. Ние искаме да поставяме важни теми, защото те са сериозни, ясно да ги показваме. Слабостите на управлението на Урсула фон дер Лайен и партиите, които я подкрепят са много сериозни и ние не искаме те да бъдат замитани. Ние не сме сами, има още две групи, които са на относително сходни позиции като нашата, разбира се с някои разминавания. И не ми харесва това, че Урсула се опитва да ни изкара крайнодесни! Кое точно е крайното при нас? Има ли някакъв наръчник за крайното в дясно или в ляво?".
„Честно казано то вече не е комплимент да си десен!", отбеляза Беновска. Станислав Стоянов отвърна, че не е видял критерии какво е да си десен, крайнодесен или по-умерено десен.

„Ще ми позволите ли да Ви прекъсна за малко, за да Ви напомня нещо за шоуто? Бил Клинтън, това, което ние използваме в предаването „Политиката, глупако!", да го кажа и на нашите слушатели и зрители, които ме ужасиха, че са толкова непросветени, някои от тях! Това е парафраза, слоган на Бил Клинтън, който печели изборите със слогана „Икономиката, глупако!". Ние сме я адаптирали към нашата действителност - „Политиката, глупако!". И това е шоу! Нали знаете, една сутрин се бръснел и се чудел какво му убягва, губел изборите. И изведнъж си казал - „Икономиката, глупако!". Излязъл, казал го и това го понася на крилете на политиката! В този смисъл, аз не съм искала да ви правя шутове с мегафона, говоря, че трябва и въздействието да се подхване! И за да потвърдя това, искам да напомня преди няколко месеца вашият лидер Костадинов държа една прекрасна реч, която се опитахме да съкратим, но не можеше почти нищо да се извади, на срещата, която организирахте на новите лидери. Така се зароди вашата ПГ! Затова много се радвам, защото се роди в София, „Възраждане" е за първи път в ЕП и станахте част от ръководството!", продължи Беновска и пусна запис от срещата на новите лидери от 12 април 2024 г.


Костадин Костадинов: Когато тръгнахме да правим тази пресконференция имаше въпроси от журналисти в България защо точно „новите лидери на Европа", а не на Европейския съюз? И защо новите лидери? Ами защото не сме старите! Защото старите са тези, които ни докараха днес в тази зала! Защото, ако не бяха направили това действие, насочено срещу независимостта, свободата, демокрацията, националните държави, суверенното право на един народ сам да решава кое е добро и кое лошо за него, нямаше да има и обратното по посока и равно по сила противодействие по един от законите във физиката. Затова ние сме днес тук, да кажем, че повече така не може да продължава! Не само в България, но и в ЕС!

Ето защо искам да благодаря на Урсула фон дер Лайен! Задължен съм ѝ! Плюс това тя започна да говори на български заради „Възраждане"! Всички бяха изненадани кой точно предложи Урсула за председател на ЕК от квотата на ЕНП, защото, както ми казаха те, там такава демократична процедура не е имало.

Но като заговорихме за заплаха, точно Урсула фон дер Лайен беше тази, която говореше за заплаха от трибуната в Букурещ. Тя каза, че има партии, които са заплаха за нашата мирна и обединена Европа. Спомена три, едната беше „Възраждане". Или както тя каза „Васрашдане". Тя каза мирна и обединена Европа. Европа не е мирна, за съжаление! Европа е сцена на най-големия военен конфликт в света, класически военен конфликт, която е кървяща язва в сърцето на нашата Европа!

Тук има 3 държави, които не са част от ЕС, но те не са по-малко европейски. Нива Швейцария, нима Молдова, нима Сърбия, наша съседка и приятелка, нима не са част от Европа? Те са точно толкова европейски, колкото и ние. Само че пропагандата преди 30 години започна да ни обяснява, че извън ЕС няма живот. Това не е така! В Европа има и друг съюз, извън ЕС, от който Швейцария е част, това е Европейската асоциация за свободна търговия. Която обединява най-богатите държави в Европа - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Те са обединени на първоначалния принцип, по който трябваше да функционира и до преди 30 години го правеше ЕС. На база взаимно партньорство, равноправна търговия, зачитане на суверенитета и минимална намеса във вътрешните работи.

Защото освен заплаха, ние сме и надежда. И затова казваме, че повече така не може! Ние ще го спрем с цената на всичко.

Но ние не сме само заплаха за мирна и обединена, според Урсула фон дер Лайен Европа. Ние сме заплаха и за нашия тук национален елит. Днес в Парламента се прие извънредна точка Точката е за намаляване на мобилизационния резерв на българската армия. Да, точката предвижда намаляване на българския мобилизационен резерв. Защото, когато имаш мобилизационен резерв, трябва да имаш и съответните въоръжени сили към него, съответното въоръжение. Когато се намали мобилизационния резерв, това въоръжение става излишно. Познайте къде ще отиде то. Предвижда се да се даде, да се подари на Украйна. С което България ще даде своя кървав данък за увеличаване на жертвите на тази война. Която ние като българи искаме да бъде прекратена най-скоро! На 9-и юни ние имаме и предсрочни парламентарни избори и имаме шанс да се превърнем не в трета, най-голяма опозиционна, но трета сила, ние имаме шанс да се превърнем в първа политическа сила и това зависи от всеки един от вас в тази зала!

Ето защо победата вече е наша. Нямаме инструкции, а сърца! Защото имаме души! Нашите опоненти ни превъзхождат с пари. Нашите опоненти ни превъзхождат с по-големите си властови позиции. Нормално е, те управляват от десетилетия. Само че ние сме революционери по душа! И тук бе казано от един от нашите съмишленици - тази революция вече се случва! Ние ще сме тези, които ще погребем, в политическия смисъл на думата, нашите врагове и опоненти!

Е, приятели, след като враговете ни са общи, след като проблемите ни са общи, защо тогава и действията ни да не бъдат общи! Не само трябва, но и ще бъдат! Днес, с подписването на софийската декларация ние ще дадем началото на един процес. На разговори между равностойни политически партньори. Между равностойни държави и съмишленици за това как и по какъв начин, не сегашния елит на Европа, не Урсула фон дер Лайен и останалите от големите политически семейства в ЕП, а ние, гласът на свободните европейци, ние да сме тези, които да определят съдбата на нашия общ дом Европа!


Беновска продължи: „12 април, виждате колко малко време е минало, но колко неща се наслоиха не само в европейската, но и в българската политика!". Стоянов се съгласи и продължи, че иска да сподели впечатленията си от първата седмица на ЕП. „В България сме с впечатлението, че ЕП е върха на демокрацията. Но в Българския парламент всяка партия има право да получи заместник-председател, независимо колко са големи. Не е така в ЕП. Там заместник-председателите се гласуват и системата е измислена така, че малките партии нямат представител. На практика ние нямаме заместник-председател на ЕП. Вчера дойде разпределението на управленските постове в комисиите на ЕП. И каква изненада, от нашата група няма нито един на никакъв пост. Същото нещо важи и за групата, която се създаде около Виктор Орбан, Марин льо Пен, известна като „Патриотите"! А тя доста по-голяма от нашата. Иначе има разпределение по полове, следи се стриктно да има полова равнопоставеност, но няма никаква справедливост по повод реципрочността коя група какви постове да получи в съответните комитети! Това не е особено демократично! Тази съвършена демокрация, която на нас ни се представя, на практика дава властта на едни партии, които имат мнозинство. Останалите партии биват неглижирани! Налагат се едни санитарни кордони, които се свеждат до следното, дори да предложиш нещо много смислено и хубаво, щом го предлагаш ти, то ще бъде отхвърлено. Без значение колко е добро за гражданите на ЕС!", обясни Стоянов.

„Сега се сещам за една румънска евродепутатка, не мога да възпроизведа името, която реагира доста експлозивно на това, че Европейският съд не представи ясни факти, четливо, по отношение за запитването за ролята на Урсула, нейния съпруг, брат по отношение на изразходваните милиарди за ваксини. И тази депутатка си сложи намордник и те я изведоха от залата!", продължи Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: „Да, изведоха я! Но нашата група успя да говори и попита Урсула изобщо има ли правото да бъде кандидат за председател на ЕК, предвид, че в сряда загуби делото за конфликт на интереси! Тези дела продължават да се точат. Дори погледнато имаш ли моралното право да се кандидатираш, щом губиш дело за конфликт на интереси!".

Станислав Стоянов продължи, че групата, поставена под санитарен кордон, става все по-голяма. И ако тази тенденция продължи с такава скорост, групата, поставена зад кордона, може да стане по-голяма от групата, която го налага. Тази политика е сбъркана, защото, когато се предлага нещо добро, независимо кой го предлага, то трябва да бъде огледано и взето под внимание! „Другото е цинизъм! И аз не разбирам с какво право налагат кордон, те много обичат да говорят за тези кордони, защото партиите зад тези кордони представляват милиони европейски граждани! С какво право отиваш и казваш - мнението на тези десетки милиони европейски граждани няма да бъде взето под внимание, защото на нас не са ни симпатични?", попита Стоянов.

Може ли да се състави формула за редовно правителство в 50 НС?

„Вторият мандат ще се върне в понеделник и остава открит въпроса, за който и вие от „Възраждане" се борите, на кого ще бъде даден третия мандат! Вашият лидер Костадинов нееднократно заяви, че сте готови, имате състав на кабинет. Даже се промъкна в нашия ефир, че Костадинов би могъл да бъде излъчен за министър-председател, но възможно ли е това? Вие поставихте 5 условия, които искате да бъдат подкрепени?", попита Беновска. Стоянов отвърна: „Възможно е, но не е лесно! Това, което ние предлагаме, там, където имаме разминаване, нека да питаме българския народ! Нека да заложим на това, което ни обединява, а това е промяна. Всички партии казаха, че не искат да работят с ГЕРБ и ДПС, предлагаме вариант това да се случи. Там, където имаме разминаване, нека питаме народа! Например искаме ли да влезем в еврозоната. Глас народен, глас Божи! Ако народът каже да влизаме, „Възраждане" също ще се вслуша в думите на народа! Това би решило парламентарната криза и ние призоваваме другите партии да се замислят върху това, което ние предлагаме. В крайна сметка това е интересно предложение и това е пряка демокрация. Ние предлагаме гласът на българския народ да бъде чут! Какво толкова страшно има в това?".
Процесите в ДПС.

„Какво се случва в ДПС? Не знам дали успяхте да изгледате коментара ни, но ние питаме в днешния си коментар - Доган срещу Пеевски, бяла лястовица ли ще излети в България от свитите им юмруци? Какво се случва в ДПС и какво въздействие ще има това върху политическия живот в България?", попита Беновска. Станислав Стоянов отвърна, че не би искал да влиза в дълбочина, но се надява от тези процеси да излезе нещо положително. Той добави: „Защото в много райони на България на практика е невъзможно да гласуваш за друга партия, освен за ДПС по много обективни причини! Това съм го чувал и от хората в лични разговори. Така че се надявам тази практика да се преустанови и тези процеси в ДПС дано да доведат до нещо в положителна посока, хората да имат право да гласуват за когото желаят, а не за когото им се казва!". Така завърши разговорът между Станислав Стоянов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2, Канал 3 и по "Радио К2" на 20-и юли 2024 година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.