• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Немски лекари излязоха на протест

Немски лекари излязоха на протест

/КРОСС/ Лекари и здравни работници протестират в Германия под мотото "Спрете измирането на болниците". От Германската асоциация на болниците обявиха, че 50 здравни заведения трябва да обявят несъстоятелност, а медиците недоволстват от ниските си заплати.

Основните причини за протеста на лекарите са финансови. В същността си проблемът в Германия е като този в България - възможностите за лечение стават неограничени, а възможностите на системата да заплати това лечение са ограничени. Това ни разказва доктор Стоян Монев, лекар от университетската болница в Мюнстер.

„Конкретно болниците имат недофинансиране, свързано с повишените разходи за отопление, електричество и заплати, които не са индексирани по съответния начин от диагностично свързаните групи. Диагностично свързана група е нещо като пътека, обясни лекарят. Д-р Монев допълва, че според системата в Германия се заплащат манипулациите, а не самото лечение.

„До такава степен успя да се изкриви системата, че вече в крайна сметка болниците са мотивирани да извършват голям брой манипулации. Заплащат се апаративните методи на медицината, тоест използването на уреди, а не се заплаща това, че пациентът се лекува. Това води до много големи проблеми тогава, когато пациентите имат нужда от лечение, което обаче не е свързано с непрекъснатото използване на уреди. Така се стига до едно хронично недофинансиране", обяснява още българският лекар. Недофинансиране, което, на практика, фалира болниците. Според последните данни до 1 май тази година фалиралите болници са 8, а за цялата минала година те са 10.

„Очакваме фалитът тази година да е около три пъти по-голям. Всички болници под 200 легла няма как да оцелеят в тази система и ще бъдат или затворени, или купени и превърнати в друг вид лечебни заведения", посочва д-р Монев. Пациентите усещат проблемите, пред които са изправени болниците, най-вече в интензивните отделения. „Преди 4-5 години се въведе закон за минималния брой сестри за отделение. Между 2 и 3 интензивни легла се покриват с найлон и на тях пациенти не лежат, дори и да умират пред вратата на болницата. За съжаление, ситуацията наистина е такава", твърди лекарят.

Проблемите се съчетават и с многото напуснали специалисти в болниците след пандемията от COVID-19. Така повечето лечебни заведения не могат да обслужват всички налични легла в тях, което затваря кръга и води до по-ниски приходи. Здравният министър в Германия е готов с реформа, която да премахне диагностично свързаните групи. „Неговият план е вече да не се заплаща за тези извършени дейности, тоест болниците да нямат стимул да извършват много на брой операции, много на брой манипулации, а да се заплаща за това, че болниците имат леглата, които обслужват по принцип. Тоест стимулът за това да се извършват много манипулации да отпадне", обяснява лекарят.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.