• 19 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7582
  •  GBP / BGN 2.3222
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Димитър Гърдев: На срещата в НАТО трябваше да присъства президентът

Димитър Гърдев: На срещата в НАТО трябваше да присъства президентът

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Йордан Божилов, каза че всичко се е развило на полето на вътрешнополитическата битка. „Има две неща при участие на български делегации в този форум на НАТО – среща на държавни и правителствени глави. Има представителство, този който седи на масата на преговорите и заявява българската позиция. Но по-съдържателното е документите и позициите, които се разработват“.

Органът, който приема български позиции за такива форуми е Министерският съвет, обясни Божилов. „Независимо кой представлява, кой седи на масата“.

От гледна точка на това, че президентът и МС имат разлини позиции по някои въпроси, но позицията би била една и съща, въпросът е кой ще я изрази, допълни Божилов.

В същото предаване Димитър Гърдев, каза че се намираме в политическа ситуация, защото според него на срещата в НАТО трябваше да присъства президентът. „Той е върховен главнокомандващ, той е легитимно избран. Но трябва да чуем какви са аргументите, защото бяхме запознати само с едно становище, в което се казва, че той има забележки относно позицията, която е взета от МС“.

Ние трябва да имаме вече външнополитическа доктрина, която трябва да бъде приета от парламента, в която да участват абсолютно всички министерства, които са засегнати и затова е наложително да има основополагащ документ, който да дава рамките, за да нямаме притеснения, обясни Гърдев. „Когато имаме такъв документ, приет дори от опозицията, няма как да имаме притеснения от промяна на възгледите“.

БНТ, „Още от деня“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Президентът Румен Радев НЕ прие предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и ДА УЧАСТВА в срещата на държавните и правителствени ръководители на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Сетил се е , че България са я нагласили да става ПРИФРОНТОВА ДЪРЖАВА?! Главоча и запрянката нали се срещаха на четири крака с дебила столташунко, и сега някой требе да опере пешкира, като изпълни поетите от тях ангажименти? Конграчулейшън, щом чуя, както казваше баце,знам , че фсичко ми е наред? Е да , ама НЕ!!! АМИ СЕГА! Честито на фсички българи!

29.06.2024 09:05:44

Анонимен

Винаги е стоял въпросът кой определя позицията на страната по по критични въшнополитически въпроси. Така като чета се спори дали това да е МС или НС. Да вие хрумвало, че независимо от формирани псевдомнозинства в НС и излъчен от тях МС, те не се ползват нито с доверие нито с одобрение. На никой ли не му хрумва, че народът под някаква форма трябва да формира позицията, а чиновниците просто да я заявят от негово име. Към момента механизмът е порочен. Група идиоти, мразени от хората, разработват някакъв документ именуван стратегия или концепция и се заявява на суверена, че так ще е защото НС е взело решение. Що си не таковата мамата? Докога?

29.06.2024 07:24:02

Анонимен

Да, но МС не трябва да предлага документ, с който президента трябва да се съгласи, защото не е над него. Като участник в делегацията президента се явява неин ръководител и представеното е от негово име, а не от МС.

29.06.2024 07:11:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.