• 15 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7939
  •  GBP / BGN 2.3464
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Русия представи нова платежна система Мост БРИКС, която ще замени SWIFT

Русия представи нова платежна система Мост БРИКС, която ще замени SWIFT

/КРОСС/ Русия внесе предложение в БРИКС за нова платежна система "Мост БРИКС" , която ще бъде по-добра от SWIFT и ще го замени, както интернет замени факса.

БРИКС изгражда "Мост" - нова финансова система
Има няколко варианта за заобикаляне на западната финансова система, която е затворена или ще бъде затворена за много страни от БРИКС. Те ще бъдат обсъдени на срещата на върха на БРИКС в Казан от 22 до 24 октомври, пише Bloomberg. Новата платежна система, алтернатива на SWIFT, вече е наречена BRICS Bridge ( "Мост-БРИКС")

Предвижда се:

- развитие на мрежа от търговски банки, които могат да извършват транзакции в местни валути;

- установяване на директни връзки между централните банки на участващите страни;

- създаване на центрове за взаимна търговия със стоки като нефт, природен газ, зърно и злато;

- използването на технологията на разпределен регистър (DLT)* за криптовалути или нова мултинационална платформа, която позволява разплащания с помощта на токени** (златото и стоките ще бъдат токенизирани).

- Технологията DLT може да намали времето за обработка и разходите за трансфери чрез елиминиране на кореспондентски организации и проверки за съответствие, позволявайки на страните от БРИКС да спестяват до 15 милиарда долара годишно, ако половината от всички трансгранични трансфери се извършват с помощта на такива транзакции, пише Bloomberg.

- BRICS ще има собствен депозитар и застрахователна компания

- Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов заяви на заседание на финансовите министри на обединението в Москва, че "необходимо е да се създадат нови условия или дори нови институции, подобни на институциите от Бретън Уудс, но в рамките на БРИКС".

Според думите му, в допълнение към общата платежна система, БРИКС са озадачени от създаването на депозитарната система BRICS Clear, която ще се основава на технологията на разпределения регистър, както и презастрахователна компания.

„Искаме да създадем система за отчитане на ценни книжа в нашата общност, подобна на тези, които съществуват на Запад", каза Силуанов.

Няма да има никакво бързане

Експертите предупреждават, че статутът на долара като най-голямата търговска валута в света е малко вероятно да се промени в средносрочен план, но новите механизми, които се разработват с помощта на криптовалути и цифрови валути на централната банка, представляват дългосрочно предизвикателство както за щатския долар, така и за SWIFT и могат да отслабят влиянието на санкциите.

Трябва да се отбележи, че дори при липсата на алтернативни трансгранични системи за плащане, Русия вече е намерила начини да заобиколи западните санкции, използвайки различни заобикалящи решения (сенчест флот, паралелен внос). А SWIFT са много стари технологии и системи, разработени преди много години. Това е като факс машина в сравнение с интернет за пренос и предаване на данни.

Следователно никой няма да бърза, а ще се работи системно за създаване на собствена финансова система, която неминуемо ще придобие популярност.

Кого ще приемат в БРИКС?

Обединението БРИКС, което включва Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, се разшири през януари, включвайки Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че разширяването на групата не е самоцел, необходимо е да се повиши нейният потенциал и авторитет. На срещата на върха БРИКС ще бъдат разработени критерии за приемане в организацията. Основното изискване е неприсъединяване към едностранните западни санкции.

Страните от БРИКС представляват 41% от световното население, 26% от територията на четири континента, 37% от световната икономика, а заедно страните от БРИКС произвеждат повече от 25% от световния нефт и 50% от желязната руда.

*DLT е система за електронна база данни, разпределена между няколко мрежови възела или устройства без единен контролен център. DLT позволява да се записват и съхранява информация в мрежата, която е както децентрализирана (данните се съхраняват на няколко сървъра), така и разпределена (тези възли са свързани помежду си и взаимодействат помежду си). Криптовалутата ще бъде разплащателната единица в тази система.

**Токенът е счетоводна единица, която не е криптовалута, предназначена да представлява цифров баланс в някакъв актив, с други думи, изпълняваща функцията на „заместител на ценни книжа" в дигиталния свят. Токените представляват запис в регистър-книга, разпределена в блокчейн.

Автор: Александра Стан

в материала е използвана информация от https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-10-11/russia-pitches-brics-payment-system-aiming-to-break-us-dominance

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.