• 19 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8031
  •  GBP / BGN 2.3518
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Компании от ядрения сектор на страните от БРИКС+ се обединяват в „Платформа за ядрена енергия“

Компании от ядрения сектор на страните от БРИКС+ се обединяват в „Платформа за ядрена енергия“

/КРОСС/ Ръководителите на големите ядрени компании и организации от страните членки на БРИКС+, сред които Русия, Китай, Южна Африка, Бразилия, Иран, Етиопия и Боливия, проведоха първа среща в рамките на „Платформа за ядрена енергия".

В Музея на атома в Москва, участниците обсъдиха инициативата и очертаха основната цел на платформата - разработване и прилагане на най-добрите практики и съвременни подходи в областта на енергийното и неенергийното използване на ядрените технологии за граждански цели на пазарите на БРИКС и БРИКС+, както и разработването на механизми и модели за реализиране на ядрени проекти в страните членки на БРИКС.

„Много от членовете на БРИКС вече са технологични двигатели на международния ядрен пазар. Общият опит може и трябва да бъде използван и възпроизведен в цялото пространство на БРИКС, както и на глобално ниво. Ето защо обединяваме усилия в рамките на Ядрената платформа на БРИКС - доброволно обединение на компании, професионални общности и неправителствени организации в ядрената сфера, в подкрепа на развитието и внедряването на ядрени технологии", подчерта Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом".

Новата асоциация ще подпомага развитието и внедряването на ядрени технологии за граждански цели в страните от БРИКС+ чрез сътрудничество, обмен на най-добри практики и съвременни подходи за реализацията на ядрени проекти 

Експертни прогнози сочат, че до 2050 г. страните от БРИКС ще осигуряват поне половината от световното производство и потребление на енергия, като ядрената индустрия ще играе важна роля в задоволяването на нарастващото търсене. Страните членки на БРИКС имат решаващ принос за развитието на световната ядрена енергетика - до 2030 г. поне 2/3 от разгръщането на атомния парк в света ще се дължи на тях.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.