• 16 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7579
  •  GBP / BGN 2.3207
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Думите "Съединението прави силата" са послание и жив завет

Думите "Съединението прави силата" са послание и жив завет
Заветът на нашите предци е много ясен. Той каза - когато сме обединени, можем всичко. Заедно можем всичко

/КРОСС/ Костадин Костадинов посети вчера град Пловдив и се включи в шествие, организирано от структурата на "Възраждане" в града под тепетата. По време на престоя си в там той се срещна и с журналисти и направи изявление по повод на днешния празник.

"Намираме се в центъра на Пловдив, на мястото, на което преди 139 години българите казаха, че вече наистина са независим, освен че са и свободен народ. България получи своята свобода на 3 март 1878 година, но показа, че е достойна за нея и я защити като независима държава, а ние, българите, като независим народ - на 6 септември.

Тогава без да има санкции от нито една велика сила, без да има дори одобрение от страна на българското правителство, се извършва Съединението. Тук е моментът да кажем, че правителството на Княжество България не е знаело за действието, което е извършено в Пловдив.

Без да имат каквато и да било подкрепа извън тогавашната Източна Румелия, една част от българските революционери, оцелели след Априлското въстание, отправят предизвикателство към абсолютно всички. Отправят предизвикателство към Великите сили и към Османската империя, към която тогава Източна Румелия се числи като територия.

Ние говорим за Източна Румелия едва ли не като за втора българска държава, всъщност това въобще не е било така. Тя е била и де факто, и де юре част от Османската империя. Автономна територия." казва Костадинов в обръщението си пред медиите.

Той добавя още, че българите тогава доказват, че въпреки липсата на каквато и да било подкрепа, разчитайки само и единствено на себе си, могат да направят абсолютно всичко.

"Оттогава всъщност се ражда и българският държавен девиз „Съединението прави силата", който е на сградата на българското народно събрание. Само че далеч още преди Народното събрание да се премести в сградата на бившия Партиен дом, тези думи бяха изпразнени от съдържание. Защото нашата държава в момента не е държава, тя е колониална територия.

Заветът на нашите предци е много ясен. Той каза - когато сме обединени, можем всичко. Заедно можем всичко. Съединението прави силата. Моят призив днес към всички българи е да си припомним тези думи. Те не са просто куха фраза, изпразнена от съдържане.

Те са послание. Те са жив завет, който трябва да бъде спазван и сега. Защото, ако ние не го направим, няма да има следващи поколения, които да вървят след нас.

Времето на България, което ни е останало, не е чак толкова много. Но от друга страна, ние сме тези, които можем да построим бъдещето на България такава, каквато искаме да бъде - свободна и независима, обединена и благоденстваща, каквато са искали и българските възрожденци.

И това зависи само и единствено от нас. От нас, днешните българи. Защото, ако искаме един ден децата ни, нашите наследници, да се гордеят с нашите дела така, както ние се гордеем с делата на нашите предци, трябва да направим едно единствено нещо. И то е да бъдем като нашите предци. Свободни и независими. Поставящи България над всичко. Честит празник и да живее България!" каза още Костадин Костадинов пред журналисти в град Пловдив по повод на днешния празник.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.