• 27 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Изборът на България: Сблъсък на мнения на кандидати за евродепутати относно еврозоната и Шенген

Изборът на България: Сблъсък на мнения на кандидати за евродепутати относно еврозоната и Шенген
Предизборен дебат с кандидати за евродепутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, "БСП за България" и ИТН

/КРОСС/ Кандидатите за евродепутати Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС, Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната - Демократична България", Рада Лайкова от „Възраждане", Румен Гечев от „БСП за България" и Димитър Гърдев от „Има такъв народ" сблъскаха мнения по въпросите за въвеждане на еврото в страната и членството ни в сухопътния Шенген в ефира на "Здравей, България".

„Вярвам, че болшинството от българите ще изберат да гласуват за ГЕРБ-СДС, защото принадлежим към най-голямото политическо семейство. Онова, без което няма да бъде избран председател на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Европейския съвет. Все ключови институции, без които нито еврозоната, нито Шенген ще бъдат възможни. Вярвам, че на болшинството от българите им е писнало страната да дотира европейския бюджет и е време да започне да получава нещо от него, защото през последните три години България дотира държави като Германия и Франция. Вярвам, че ще гласуват за нас, защото вероятно им е писнало България да става за посмещите в Брюксел заради случайно избрани на поста министър-председатели. Време е да се върнем на политическата карта и София да се превърне в Брюксел на Балканите", заяви Новаков.

„Силна България в силна Европа" - това е кредото на ПП-ДБ. Всичките 17 кандидати за евродепутати са готови да отстояват категорично българския национален интерес в една силна, обединена и разширяващата се Европа. По отношение на двете теми - еврозоната и Шенген, е важно да кажем, че това не са теми за Европарламента. Това са наши български теми", уточни Лорер и продължи: „Кабинетът „Денков" е този, който отвори вратата на България с приемането ѝ в Шенген и постави доверието в България на такова ниво, че вече можем да говорим за еврозоната спокойно", допълни той.

„Това, което ще направим ние е да поставим българския интерес на първо място в европейския дневен ред. Смятаме, че Европа има нужда от „Възраждане", за да се върне към корените си на една организация, създадена за икономическо сътрудничество и културен обмен. Още по-важно тя беше създадена, за да гарантира мира в Европа, а виждаме, че все повече се отдалечава от тези ценности. Смятаме критично да разгледаме мантрата, че само евроатлантически насоки за нашата страна могат да доведат до просперитет. В този смисъл ще работим за различна посока. Не искаме една бюрократична машина да ни налага пактове за миграция, "зелени" сделки, както и принуди, и централизация", подчерта Лайкова.

„Българската социалистическа партия "Коалиция за България" участва в тези избори под мотото: „Достойна България в мирна Европа". Без постигането на мир с активното участие на ЕС, няма да можем да открием пътя към стабилизирането на икономиката на Европа и излизането от рецесия, задълбочаването на икономическа интеграция и решаването на основните целия на ЕС и България. Трябва да кажем, че е необходимо да се промени модела за развитието на Европа, тъй като изостава от САЩ, Китай и други конкуренти. БСП е инициатор на участието на страната ни в ЕС. Ние започнахме този процес през 1995 г. Време е България да вземе достойно място в Съюза", категорично заяви Гечев.

„ИТН участва в тази надпревара с лозунга: „Да върнем здравия разум". И даже когато обсъждаме тези важни за България въпроси - еврозоната и Шенген, ще се стремим да поставяме всичко на базата на преценката на здравия разум. Какво няма да направим за еврозоната - да се съгласим на условия, които не отговарят на икономическите реалности в България. Естествено, че това е наше право и че представлява елемент от договора, но ще го направим, когато решим. При преценка дали времето е подходящо и дали икономиката на България отговаря. Ние ще постигнем пълен Шенген. Това, което в момента имаме, е частично приемане, което е неизгодно за нашите превозвачи. Нарушен е изобщо принципа на Шенген", каза Гърдев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.