• 24 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Деян Василев, финансов консултант: Около милиард лева годишно струва на България да има собствена валута

Деян Василев, финансов консултант: Около милиард лева годишно струва на България да има собствена валута
Обмяната в евро струва на българите около 500 млн. годишно, допълва Деян Василев

/КРОСС/ Обмяната на валута струва на българите около 500 млн. годишно. Това е неудобство, което прави България недостатъчно интегрирана. Около милиард лева годишно струва на страната да има собствена валута. Българският лев е лукс, който не ни е по джоба. Това каза в студиото на "Твоят ден" финансовият консултант Деян Василев.

"Бордът е временна мярка, въведена извънредно. В еврозоната България ще ползва много благини - лихвите по държавния дълг също ще намалеят. За нашата страна рискът е, ако харчим прекалено много дефицити, породени от непосилни дългове. Далеч сме от такъв сценарий, дефицитът ни е под 3%. Балансиран бюджет ще избегне изпадането в задлъжнялост. Повече от половината от държавите в еврозоната не изпълняват критериите за инфлация", допълни той.

От своя страна Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН изрази несъгласие с твърденията, че еврото за България би било катастрофа. "Българският лев е в условията на валутен борд - паричен режим, използван през XIX век от колониалните сили. В нашия случай в него има около 30 млрд. лева, които се въртят българската икономика. Освен това имаме 72 млрд. под формата на чужди активи - най-вече долари и ценни книжа. Антиевро реториката изразява финансова неграмотност или частни интереси. Населението рязко намалява, защото цената на труда е ниска, а основната причина за това е валутният борд", посочи той. И допълни, че КТБ е нямало да фалира, ако България е била в еврозоната.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.