• 18 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.3436
  •  CHF / BGN 2.0851
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Най-важното за превенция на рака на гърдата научаваме с вход свободен и възможност за безплатни прегледи и изследвания

Най-важното за превенция на рака на гърдата научаваме с вход свободен и възможност за безплатни прегледи и изследвания
Столична община и фондация „РеСтарт“ в партньорство с Медицински лаборатории Синево България, Kaufland България и със специалното участие на Novartis България продължават усилията за превенция на най-често срещаните заболявания у нас

/КРОСС/ Кампанията „КОД: Превенция - Сега е време, за да имаш време" продължава с второто си събитие с вход свободен на 19 октомври от 12:00 ч. в Централни хали, София. Този месец изданието е посветено на превенцията и ранната диагностика на рака на гърдата - най-разпространените онкологично заболявания сред жените в България, а гостите ще получат възможност за безплатен преглед и ваучер за безплатни изследвания. Активностите са част от кампанията „КОД: Превенция - Сега е време, за да имаш време", организирана от Столична община и фондация РеСтарт в партньорство с Медицински лаборатории Синево България, Kaufland България и Novartis България.

По време на събитието присъстващите ще чуят ценна информация от водещи медицински специалисти относно превенцията на рака на гърдата и новостите в лечението му. Д-р Йоана Милушева, лекар-специализант в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" и преподавател към Медицински университет-София, ще говори и за друго разпространено заболяване сред жените - медикаментозната остеопороза. Д-р Мария Десислава Плачкова, хирург в най-голямото отделение по хирургия на гърдата в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски" в София, ще разкаже за иновативния проект BreastHelp - първото в България мултимодално мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на пациенти с рак на гърдата. Мисията на BreastHelp е да предотврати късното диагностициране на рака на гърдата и да помогне на пациентите по пътя на тяхното излекуване.

Събитието ще бъде особено вълнуващо с участието на актрисата Бианка Илич (Боряна Цветкова), която ще разкаже от първо лице за победата си над рака на гърдата. След получаване на диагнозата през 2018 г. тя преминава 36 химиотерапии, 4 операции и 2190 дни хормонално лечение. Документалният ѝ филм „Истинските супергерои" разкрива силата на човешкия дух и излиза на 19 октомври, Международният ден за борба с рака на гърдата, в платформата MAX.

На гостите на събитието ще бъде предоставен контакт за безплатен преглед при специалист акушер-гинеколог, онколог и ехографско изследване на млечни жлези в ДКЦ ХІІІ-София. Присъстващите ще получат и ваучери за безплатен тест: Пълна кръвна картина + диференциална кръвна картина + ретикулоцити (ПКК + 5 Диф. броене + Re), от Медицински лаборатории Синево България. Това основно кръвно изследване дава възможност за ранна диагностика и профилактика, която може да предотврати развитието на сериозни здравословни проблеми.

Кампанията „КОД: Превенция - Сега е време, за да имаш време" стартира на 21 септември 2024 г. в Централни хали, София, с първото си събитие, посветено на затлъстяването и заболяванията на дебелото черво. Д-р Явор Асьов, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска" и преподавател в катедра Вътрешни болести към МФ на Медицински университет - София, разказа за причините и рисковете, свързани със затлъстяването, както и за промените в начина на живот, които могат да доведат до редица ползи. Д-р Мариана Атанасова, началник на отделение по Медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ", акцентира върху профилактиката и ранната диагностика на заболяванията на дебелото черво, като подчерта важността на редовните прегледи и здравословните навици.

Присъстващите на събитието получиха възможност да се запишат безплатен преглед при гастроентеролог и ендокринолог във Втора многопрофилна болница за активно лечение, както и ваучери за безплатно изследване „Липиден профил" в Медицински лаборатории Синево България.

Повече информация за програмата на събитията можете да откриете на Фейсбук страницата на „КОД: Превенция".

Предстоящи събития на кампанията:

19 октомври

16 ноември

14 декември

Място: Централни хали, гр. София

Начален час: 12.00 часа

Повишаването на здравната култура, превенцията и профилактиката сред младите хора са приоритет в политиката на Столична община. „КОД: Превенция. Сега е време, за да имаш време" е новата дългосрочна кампания на дирекция „Спорт и младежки дейности" в партньорство с фондация „РеСтарт", Кауфланд България и лаборатории Синево, която ще предостави достъп до повече здравна информация и медицинска грижа за гражданите на София.

Фондация РеСтарт работи в полза на лица с онкологични заболявания, промотирайки физическата активност като превенция на различни видове заболявания и подобряване качеството на живот на онкологичните пациенти.

Синево България е единствената европейска верига от медико-диагностични лаборатории, която фунционира у нас. Част от шведската здравна организация Medicover Груп, вече 12 години Синево предлага на българските пациенти доказано високо качество на лабораторни тестове, най-съвременна диагностична апаратура и богато портфолио от над 1500 изследвания.

Новартис е иновативна компания за лекарства. Всеки ден те работят за промяна на представата за медицината, за да подобрят и удължат живота на хората. Техните лекарства достигат до повече от 250 милиона души по света. Фокусират се върху основни терапевтични области с голям дефицит на лечение при пациентите и технологични платформи, които позволяват революционни иновативни терапии.

За Централни хали

Емблематичната сграда на Централни хали отвори отново врати на 23 май 2024 г. след мащабни ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата, направени от Kaufland. Реставрираният "покрит пазар" на София работи всеки ден с богат избор от 15 000 качествени и изгодни стоки, като по-голяма част са български. Обновените хали започнаха нов живот и с интерактивна зона за история и археология на София и ново градско пространство за култура, изкуства и наука. Непосредствено до римските археологически разкопки и историческите експозиции в сутерена е обособена мултифункционалната Сцена Централни хали, която организира ежедневна културна програма. Тя включва музикални, сценични, изящни и визуални изкуства, както и разнообразни медийни събития. Всичко за Централни хали и предстоящата програма вижте на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.

Повече информация за кампанията можете да откриете във Фейсбук страницата на „КОД: Превенция".


 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.