• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Kонцерт, посветен на любовта, с Un amore grande в събота

Kонцерт, посветен на любовта, с Un amore grande в събота
Тенорът Яни Николов, Сергей Султанов – пиано, и Наталия Султанова – цигулка, ще изпълнят известни музикални пиеси в Експо център „Флора“ от 20:00 ч.

/КРОСС/ В съботния ден на 27 юли от 20:00 часа изисканото открито пространство на Експозиционен център „Флора" ще бъде домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера - Бургас - след успеха на „Я жду тебя", Концерт на пианистите на Държавна опера - Бургас и „Summertime". За интелигентната публика, винаги съпричастна на музикално-артистичния живот на бургаския културен институт, като и за гостите на града и Южното Черноморие, е подготвена подбрана програма с концерта „Un amore grande", в който ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта - като стимул, упование, надежда. Популярните вокални произведения ще прозвучат в изпълнение на младия талантлив тенор с кадифен тембър Яни Николов, солист на Бургаската опера. Преди две седмици той участва в друг прекрасен проект - „Любовна история" на о. „Света Анастасия", заедно със сопраното Нона Кръстникова и оркестъра на Операта, под диригентската палка на Деян Павлов, в който изпълниха популярни мелодии от френското класическо кино. А дни преди концерта в открито море, двамата солисти бяха неотразими и в главните роли в оперетата „Виенска кръв" от Йохан Щраус-син - на сцената на Летния театър в Бургас, също под палката на маестро Деян Павлов. В съботната вечер на сцената в Експозиционен център „Флора" на Яни Николов ще партнират: виртуозният пианист Сергей Султанов, който наскоро свири на концерта „Чардаш, вино и любов" в Поморие и Черноморец, заедно със солистите Людмила Михайлова, Йордан Христозов и Диман Панчев, както и неговата съпруга - цигуларката Наталия Султанова, също част от музикантския състав на Бургаската опера, която свири и в концерта от поредицата „Солистите на Държавна опера - Бургас - през м. април т. год. във фоайето на Операта, когато солисти бяха: Мария Цветкова-Маджарова, Андрея Мирчев и Валери Турманов.

Солистът Яни Николов разказа за идеята на музикалния проект: „Програмата на "Un amore grande" e замислена като съчетание на музика от различни епохи, която е обединена от темата за любовта. Популярните мелодии, гарантиращи свежо настроение, предразполагащото съседство на морето в Приморския парк, ще бъдат предпоставки за едно вълнуващо събитие с привкус на лятна атмосфера под знака на любовното чувство."

Яни Николов уточнява, че идеята е концертът да бъде поднесен като изискан букет от творби на различни композитори, като ще бъде своеобразен красив музикален дар за любителите на романтичните изживявания.

В програмата на концерта в събота ще бъдат изпълнени - с талант, отношение и вкус: "Каро мио Бен" /песен за нуждата на партньора и как липсата му е непосилна/ от Джузепе Джордани; Тости - "A vuccella" неаполитанска песен /поезия, посветена на цветята/; Песен от Шуберт, „Елегия" от Жул Масне, Едуардо ди Капуа - „O, sole mio", Cherubin - "Mama son tanto felice", Parlami d'amore Mariu', Aрия на Данило из оперетата „Графиня Марица" от Имре Калман, Песен на Фред из мюзикъла „Моя прекрасна лейди" от Фредерик Лоу, италиански и испански канцонети и др. Интересен факт е, че Яни Николов се готви за ролята на влюбения в цветопродавачката Илайза Дулитъл млад джентълмен Фред за премиерния спектакъл на 2 август от 21:00 часа на сцената на Летния театър в Бургас, и второто представление на най-новата постановка на Държавна опера - Бургас - на официалното закриване на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров" - на 30 август, също на сцената на Летния театър в Приморския парк.

Яни Николов допълва, че освен клавирните пиеси в програмата, има и още една изненада - обработка за цигулка на песента„Леле, Яно!" от Георги Златев-Черкин, в изпълнение на Наталия Султанова и Сергей Султанов, като пиесата е своеобразна история за тяхната необикновена любов, разказана чрез изразните средства на музикалното изкуство.

В съботната вечер концертът „Un amore grande" ще бъде прекрасен цветен емоционален акцент на почивния ден. Присъстващите ще си подарят вълнуваща емоция с концерта - като музикално-естетично допълнение към настроението, характерно за лятото, което все още е в разгара си.

Билети за „Un amore grande" - на касата на Операта, каса "Часовника", в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/un-amore-grande-0w832bk и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-flora-ekspozicionen-centr-1436211/performance.html, както и на място - преди концерта.

За изпълнителите:

Яни Николов, тенор:

Възпитаник на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" град Бургас със специалност кларинет. Носител на множество награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София, със специалност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е забелязан и първите роли не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски проекти на акд.Пламен Карталов. Участник в множество майсторски класове на световни певци и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова , Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други. Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни сред тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост изпълнител в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското правителство.


Сергей Султанов - пиано:

Роден е през 1976 г. в Ташкент в семейството на музикантите Файзулхак Султанов и Наталия Погорелова. Учи в републиканското средно специално музикално училище-интернат на името на Успенски, на същото място, където учи брат му Алексей Султанов. Започва в класа на Александър Щуко и продължава образованието си в класа на Наталия Васенкина. През 1986 г. цялото семейство се премества в Москва. В Москва учи в класа на Виктор Афанасиев, а след това в класа на Любов Варсобина. След като завършва училище, той постъпва в училището "Гнесин" при Ирина Наумова. След това постъпва в Академията Маймонид при професор Наум Щаркман. Прекарва стаж като асистент в класа на Алексей Сканави. След завършване на асистентския си стаж, той се фокусира основно върху преподавателската работа и камерното изпълнение. През 2017 г. получава магистърска степен по педагогика. Свирил е в Япония, Полша, Киргизстан. Правил е майсторски класове в Москва, Саратов, Пловдив, Истанбул, Бишкек, Краков. Бил е член на жури на международни конкурси. От няколко месеца работи като корепетитор в Държавна опера - Бургас.

Наталия Султанова - цигулка:

Родена е в град Бишкек Киргзстан през 1992 През 2011 г. завършва Муз икално училище "Муратаалъ Куренкеев" (Бишкек) със специалности пиано и цигулка. През 2016 г. продължава музикалното си образование в Саратовската Държавна Консерватория (Академия) „Леонид Собинов" по специалност цигулка при Камила Бадалян и Месроп Бадалян През 2018 година получава магистърска степен - специалност цигулка при проф. Татиана Ръжкова-Дудовова. През 2016 г. участва в майсторски клас на Томас Цетмайер. Участва в "Дягилев фестивал" в град Перм, «Студенческа пролет" - гр. Толиати, «NewOperaWorld" - гр. Москва, "Златна Маска" - гр. Москва. Лауреатка на стипендия от президента на Киргизстан. Гастролира в Русия, Къргъзстан, Обединенете Арабскиемираства, България. Работи в различни оркестри на диригенство Стефен Лоренцо Кремер, Юрий Симонов, Владимир Рълов, Юрий Кочнев, Медет Тургумбаев.
От ноември 2023 година е артистка на оркестъра в Държавна опера - Бургас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.