• 22 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Кой е авторът на химн "Независимостта"

Кой е авторът на химн "Независимостта"

/КРОСС/ Автор на химна "Независимостта", с който се отбелязва днешният празник, е Георги Шагунов - капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк в Бургас. Маестрото създава музиката и текста още в същия ден, на 22 септември 1908 година, часове преди официалното обявяване на независимостта на България с манифест на княз Фердинанд.

С шествие по основните улици на Бургас, оркестърът на Нейно Величество царица Елеонора изпълнява химна „Независимостта" заедно с тогавашния химн на страната „Шуми Марица".

Днес оригиналът на партитурата се пази в клона на Държавния архив в морския град.

Роден в Пловдив през 1873 година, Шагунов завършва Френския католически колеж „Свети Августин" в родния си град. Родителите му го изпращат във Франция с надеждата да следва медицина, но той избира музиката. Завършва лицея „Сен Жан" в Лион, а след това - Лионската държавна консерватория. Още като студент е назначен за помощник-капелмайстор на Лионския градски духов оркестър.

"През 1897 година идва в Бургас и получава длъжността Капел майстор на духовата музика на 24-ти полк и буквално през останалата част от живота си живее и твори в Бъргас", каза Данка Георгиева, директор на "Рег. държавен архив"  - Бургас".

Шагунов е с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър, различни хорови състави, за полагане основите на операта в Бургас. Маестрото е първият преподавател по медни духови инструменти в Бургаското музикално училище.

За половин век творческа дейност Георги Шагунов създава около 2000 произведения, в това число тържествения химн „Независимостта". Любопитно е,че остава забравен дълги години. Открит е в архивите на композитора и върнат към нов живот в началото на новото хилядолетие

"Той е бил много продуктивен композитор и може би около 900 негови произведения се съхраняват при нас. Другите за съжаление са изгубени по един или по друг начин. Има свидетелства как той дарява за различни каузи негови произведения, за да се събират средства за една или друга инициатива на дружеството "Родни звуци", добави Георгиева.

Той поставя и началото на традицията на провеждането на концерти на открито. През 2019 година Георги Шагунов посмъртно е удостоен със званието Почетен гражданин на Бургас.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.