• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

НС разреши 7,8 млн. лв. за увеличение на заплатите в НОИ

НС разреши 7,8 млн. лв. за увеличение на заплатите в НОИ

/КРОСС/ Министерският съвет може да одобри допълнителен трансфер от 7 830 000 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за увеличение заплатите на персонала в Националния осигурителен институт (НОИ).

Решението, взето на заседанието на парламента в нощта срещу петък, влиза в сила от 1 август. Текстът от законопроекта за държавния бюджет беше приет единодушно с 201 гласа "за".

Това стана ясно по време на обсъждането на второ гласуване на Бюджет 2023 в Народното събрание.

Припомняме, че повече от 12 часа продъжават дебатите в парламента по бюджета за 2023 г. План-сметката трябва да бъде приета най-късно до 31 юли.

Те започнаха от преходните и заключителните разпоредби, с които се променят редица данъчни закони. След това предстои да бъде обсъдена и общата рамка на приходите и разходите на бюджета.

Депутатите по-рано вече приеха регистрираните по ДДС лица, които са предприятия по Закона за счетоводството - търговци, юридически лица, предприятия в случаите, да декларират наличността за съответното календарно тримесечие, когато в края на календарно тримесечие общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията надхвърля 50 000 лв.

Не приеха предложението на "Има такъв народ" (ИТН) след 31 юли т.г. ДДС за ресторантьорите да се върне на 20 процента. Аргументите, с които отхвърлиха това предложение е, че вече няма ковид криза.

Останалите промени, които законотворците приеха в бюджета касаят акцизната ставка за течност за електронна цигара, независимо дали съдържа никотин. Ставката за течност за електронната цигара се повишава от 0,18 лв. на 0,30 лв. за милилитър от 1 август 2023 г. Ставката за заместител на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лв. за килограм от 1 август 2023 г., стана ясно още по време на гласуването на бюджета.

Изключение ще има за работодатели, които наемат за краткотрайна сезонна селскостопанска работа

Приеха компании с над 100 служители да превеждат заплатите само по банков път.

Предложението мина с гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС.

Предложението на финансовото министерство за фирмите, които да бъдат задължени да плащат заплати само с банков превод предвиждаше мярката да важи за предприятия с над 50 работници, но след дискусиите прагът бе увеличен на 100.

Изключение ще има за работодатели, които наемат хора чрез договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Ресторантьорите също ще плащат заплати по банков път, ако наетите от тях лица са над 100. Дивидент също задължително ще се изплаща по банка когато е над 1000 лева.

Първоначалното предложение на финансовото министерство бе този праг да е 500 лв., стана ясно по време на гласуването в Народното събрание.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.