• 26 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Благоевград и Банско честват днес 112 години свобода

Благоевград и Банско честват днес 112 години свобода

/КРОСС/ Благоевград и Банско отбелязват на днешната дата 5 октомври 112 години от освобождението на двата града и на Пиринска Македония. 

В Благоевград честванията започват в 10:00 часа в двора на храм „Въведение Богородично" с панихида за загиналите за свободата на страната и на Пиринския край, след което ще бъдат положени цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, генерал Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на храм „Въведение Богородично" в квартал „Вароша", съобщиха от общинския пресцентър.

Цветя ще бъдат положени и пред бюст-паметника на българския революционер, борец за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония Ичко Бойчев, след което ще бъде издигнато знамето на България и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. Благоевградската общественост ще почете празника и с полагане на цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение „Майка България" на площад „Мите Марков" (при Младежки дом).

"Панорама на изкуствата" ще има следобед на площад „Георги Измирлиев", а в зала „22 септември" ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет - Благоевград. Вечерта е предвиден концерт на ансамбъл „Пирин", след което на сцената на площад „Македония" ще излезе рок групата „Тангра". 

В Банско празникът започва в 9:30 часа в тържествена света литургия в храм „Света Троица", а от 10:30 часа ще бъдат почетени личности, свързани с Освобождението на този край и на града, с поднасяне на венци и цветя пред паметници и паметни плочи. От 11:00 часа ще има възпоменание пред паметника „Банско помни героите", а от 12:00 часа почва празнична програма с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл. 

През целия ден вратите на Музеен комплекс - Банско ще бъдат отворени за посетители, съобщават от общинския пресцентър. От там допълват, че от 11:00 до 18:00 часа ще има детска кинопанорама в Туристическия информационен център.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.