• 18 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7582
  •  GBP / BGN 2.3222
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Днес отбелязваме международния ден на демокрацията

Днес отбелязваме международния ден на демокрацията

/КРОСС/ Международният ден на демокрацията е учреден от Общото събрание на ООН през 2007 г. (резолюция A/RES/62/7) и се отбелязва ежегодно на 15 септември . Тази дата съвпада с 20-ата годишнина от първата международна конференция на новите и възстановени демокрации, която се чества през 2008 г.

ООН прикани държавите, както и регионалните, междуправителствените и неправителствените организации, да приемат нов празник като повод да привлекат вниманието към състоянието на демокрацията в света. В крайна сметка демокрацията е не само цел, но и процес и само с пълното участие и подкрепа на международната общност, държавните органи, обществото и отделните граждани идеалите на демокрацията могат да бъдат реализирани за всеки човек във всяко кътче на света. свят.

Думата "демокрация" произлиза от две древногръцки думи, означаващи "народ" и "власт", и традиционно се превежда като "управление на народа". Този термин се отнася до политически режим, който се основава на метод за колективно вземане на решения с равно влияние на участниците върху изхода на процеса или върху неговите значими етапи.

Демокрацията се основава на свободното изразяване на хората и е тясно свързана с осигуряването на закон и ред и прилагането на правата на човека и основните свободи. Съвременното общество приема демокрацията за универсални ценности и принципи. Все пак демокрацията е израз на интересите на хората. Тя се основава на приобщаване, справедливост и равно участие и е основен елемент на мира, устойчивото развитие и човешките права.

Връзката между демокрацията и правата на човека е залегнала в член 21, параграф 3 от Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи: „Волята на народа е в основата на властта на правителството; тази воля трябва да намери израз в периодични и нефалшифицирани избори, които трябва да се провеждат при всеобщо и равно избирателно право чрез тайно гласуване или чрез други еквивалентни форми, осигуряващи свобода на гласуване.

Дейностите на Организацията на обединените нации в подкрепа на усилията на правителствата за насърчаване и укрепване на демокрацията се извършват в съответствие с Хартата и само по специално искане на съответните държави-членки на ООН.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да ви се изцикам на демокрацията измислена!!!

15.09.2024 10:53:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.