• 19 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7532
  •  GBP / BGN 2.3297
  •  CHF / BGN 2.0675
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

6 признака на нарцисизъм, които се появяват още в детството

6 признака на нарцисизъм, които се появяват още в детството

/КРОСС/ Ако забележите признаците за това рано в детството, поведението може да се коригира. Освен това, психиката на децата е гъвкава и настроението им до голяма степен зависи от родителите им.

Свикнали сме, че нарцисистите и насилниците вече са възрастни, които са формирали своя характер и мироглед. Но всичко, което процъфтява в зряла възраст, всъщност се е породило в детството.

Психолозите казват, че до осемгодишна възраст психиката на детето е най-активна, така че през този период трябва да се инвестира възможно най-много във възпитанието на детето.

Децата, които могат да проявяват нарцистични черти, могат лесно да бъдат забелязани. Има определени червени флагове, от които детето може да прояви няколко.

Еднократните прояви не означават задължително нарцистично поведение. Важно е родителите да ги забележат, за да поправят характера на детето си, предпазвайки го от страдание в далечното бъдеще. Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист? Как да разберете дали детето ви е потенциален нарцисист?

1. Отказва да признае грешките си. Детето ще се държи така, сякаш никога не се чувства виновно в нито една ситуация. То може да откаже да поеме отговорност, дори когато всички обстоятелства показват, че то е виновно.

2. Не иска да анализира поведението си. Родителите могат да попитат детето си: защо мислиш, че сме ти се скарали? И в повечето случаи ще даде някакво обяснение.

3. То не изпитва емпатия. Детето не може искрено да съчувства на другите. То не съжалява за връстник, който е бил обиден в детската градина или на детската площадка. То, също така не се обижда от никакви негативни емоции от страна на членовете на семейството. Как трябва да се държим с нарцисист?

4. Постоянно изисква внимание. Такова дете винаги трябва да бъде в центъра на събитията. За него е важно да гледат само него и да го слушат.

5. Не приема чужда гледна точка. Децата, както и възрастните, могат да спорят - това е съвсем нормално. Но ако детето ви постоянно се опитва да докаже, че само то е право, то определено трябва да се замислите. Потенциалните нарцисисти не желаят да се примирят, дори с различни мнения от връстниците си, така че е възможно такива хора да имат малко приятели.

6. Често се ядосва без причина. Децата с нарцистични склонности могат да реагират на неудобни или смущаващи ситуации с изблици на гняв, които са непропорционални на ситуацията. Тоест, съвсем нормално е да се ядосаш в определена ситуация. Но ако едно дете често пламва като кибрит, това определено е още един червен флаг.

Колкото и да обичаме децата си, просто е невъзможно да бъдем перфектни родители. Няма нужда да се стремим към това. Най-важното е детето винаги да знае, че е обичано и ще се притече на помощ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.