• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Отбелязваме Деня на детето

Отбелязваме Деня на детето

/КРОСС/ Инициативата за празнуването на Ден на детето, като международен празник идва от Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 г. в Женева (Швейцария). Тя е подета в някои страни по света, сред които - отначало в САЩ, а от 1927 г. - и България - на 8 май, той се чества под патронажа на княгиня Евдокия; по-късно е по този на съпругата на Борис III.

Вече като международен празник, учреден през 1949 - 1950 г. в Москва, на 1 юни започва да се отбелязва Международен ден за защита на децата, с което име е възприет и официално в СССР и страните от Социалистическия блок, както и в някои други страни по света под тяхно влияние. На тази дата той е възприет основно от тях и остава на нея и след падането на комунистическите режими в тези страни. Наред с наблягането на различни увеселения и ваканции, на празника се придава и силна политическа окраска.

Световен ден на децата

По целия свят Денят на детето започва да се чества, след като на 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата, въпреки че самата дата не е повсеместно възприета, а в различните страни по света е определена, според местните условия и традиции. Съдържанието и смисълът на празника навсякъде са сходни - това е ден, посветен на усилията да се постигне щастие за всички деца.

Само на 1 юни децата ще видят как се кара метро

Децата в София имат възможност да изпитат тръпката лично да управляват учебен влак чрез тренажора на "Метрополитен" в депо "Земляне". В деня на детето децата ще могат да посетят и халето с вагоните, за да се запознаят отблизо с конструкцията и функциите им. Малчуганите ще чуят и любопитни факти за това как се строи и как се движи метрото.

Участието е безплатно, но местата са ограничени, се посочва в информацията на "Метрополитен", публикувана на Фейсбук страницата на предприятието. Максималният допустим брой деца в една група е 20, а посещението ще се извършва след предварително записване.

Над 40 културно-образователни събития включва тазгодишното издание на "Детски панаир". Събитието ще се проведе пред Народния театър "Иван Вазов", в Градската градина и в близките музеи и галерии. Организатори на "Детски панаир" са Столичната община и Фондация "Изиарт". Тази година основна тема на празника ще бъде културно-историческото наследство и опазването на околната среда. Работилниците ще се проведат от 11 до 19 ч. в галериите.


В Софийската градска художествена галерия играта е посветена на изложбата на Дечко Узунов, в Националния археологически институт с музей към БАН и в Националния етнографски музей ще има игри "Търсачи на съкровища", в Градската градина ще се проведе игра, посветена на дърветата в София и "Преоткрий София" - градска архитектурна игра.

Децата ще могат да се включат в тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица, народни костюми, кукерски маски и т.н. Предвидени са и десетки работилници - по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, детски играчки и т.н. На сцената на "Детски панаир" пред Народния театър "Иван Вазов" ще има и музикални и театрални спектакли.

Националната галерия "Квадрат 500" организира от 11 до 16 ч. рисуване пред галерията, беседа и ателие в изложбата на Калина Тасева, ателие за деца на открито, беседа и ателие за изкуството на Азия, Африка и Южна Америка.


На 1 юни програмата на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи включва среща с фея Ванилия и Катя Антонова, представяне на "Арменски народни приказки" със съставител Силва Хачерян и илюстратора Лусия Медзикян, среща с писателя Тим Колинс и книгите от поредицата за Шаро Холмс, представяне на книгите на деца от проекта "Изкуството на книгата за деца", куиз с "Книговище". Събитието ще се проведе в парка пред НДК от 11 до 18.30 ч.


Столичната библиотека организира "Детски празник на площад "Славейков". През целия ден на 1 юни богата програма ще забавлява децата: SТЕM игри с роботчета пчелички, 3-D писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на герои. Заниманията включват корейски игри - работилница по ханбок, тебеширено парти, арт ателие с художника Христо Кърджилов. Предвидени са и изложба "В света на птиците", театрална и музикална програма, филмов следобед и други.


Софийският зоопарк ще бъде със свободен вход за всички посетители. Освен да се запознаят с животните, децата ще могат да се включат и в занимания при западния и централния вход на зоопарка.


Входът на Националния политехнически музей също ще бъде свободен за деца и ученици.


В Националния археологически музей входът ще бъде безплатен за деца до 14 години.

Празнична програма очаква децата в Общинския културен институт Дом на културата "Красно село". От 10 до 18 ч. участниците ще мога да се включат в игри на открито с аниматора Олег Орфеев пред централния вход на института. Програмата включва творческа работилница за изработване на макети и предмети от рециклирани материали, изложба на детски рисунки и макети, рисуване на голяма обща картина от всички присъстващи деца на тема "Децата от квартала", театрална анимация на театър "Сириус" към културния институт и др.


Детски празник сред природата със спектакъл от 11 ч. на детската площадка в парк "Дружба" до езерото организират Общинският културен институт "Искър" и Столичната община район "Искър".


Общинският културен институт "Средец" ще забавлява децата с ателиета по занаяти, изобразително изкуство в парка "Заимов".


Концерт на лауреатите от Втория конкурс за детска песен - Eclectica union kids - symphony competition 2023 г. на "Симфониета "София" и Джаз формация "София" ще се проведе от 11 ч. в Общинския културен институт "Надежда".

"Кино по детски" - прожекции на съвременна българска анимация с безплатен вход за деца до 12 години организира Асоциацията на българските анимационни продуценти. Прожекциите са 3 по 90 минути на български анимации с начален час 10.30, 12.15 и 14 ч. в кино "Одеон". "Кино по детски" ще покаже продукции на българските анимационни студиа "Зографик", Chase a Cloud и Студио "Змей".

Българските държавни железници (БДЖ) организира пътуване с ретро влак до Банкя

Празничният влак ще бъде съставен от парен локомотив, пет седящи вагона за пътуващите и два от вагоните на царската композиция на цар Борис III "Корона Експрес". Царските вагони, включително и личният вагон на царя, ще могат да бъдат разгледани по време на престоя на ретро композицията в гарата в Банкя. Парният локомотив ще потегли с атракционния влак от Централна гара София в 9.55 ч. и ще пристигне в Банкя в 10.25 ч., където пътуващите ще могат да се присъединят към разнообразната празнична програма, посветена на детския празник.


Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Банкя - София е 30 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 години билетите ще бъдат на половин цена.

Детският празник в Банкя ще започне в 10.30 ч. в парка "Ротондата". Програмата ще бъде открита с участието на младите таланти от Highlight Singing Academy. Между 11 и 14 ч. аниматори ще забавляват децата с игри, фокуси и арт работилница. Заниманията включват изработване на "Гирлянд на детството" - инициатива на градската библиотека към Читалище "Отец Паисий" - Банкя, а в 12 ч. при Часовниковата кула ще влезе пожарен автомобил, на който децата ще могат да се качат и да разгледат отблизо оборудването му.


От 11.30 ч. в Арт център Банкя ще се състои и концерт на възпитаниците на музикалния педагог и концертиращ артист Елисавета Попова. Входът е свободен.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.