• 01 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7642
  •  GBP / BGN 2.3510
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Министър Цоков участва в дискусия с повече от 600 училищни директори от цялата страна

Министър Цоков участва в дискусия с повече от 600 училищни директори от цялата страна

/КРОСС/ В 254 училища учебната година започна с новоизбрани директори, които успешно преминаха двата етапа на конкурсите, които се проведоха през септември тази година. Това стана ясно по време на участието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в есенната академия на Съюз на ръководителите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ). Във форума участие взимат над 600 директори и заместник-директори от цялата страна.

"Съвсем скоро ще бъде готов детайлният анализ от проведените конкурси, но се надявам Вие да подкрепяте тези нови ваши колеги, за да се превърнат в образователни лидери", каза министър Цоков. По думите му е в ход разработването на нова Национална програма - "Директори наставници". В нейните рамки успешни училищни директори ще подпомагат с опита и лидерските си умения новоназначени и млади свои колеги, както и такива, които имат необходимост от допълнителна професионална подкрепа. "Обмисляме и да обособим модул, по който да подготвяме бъдещи директори", обясни министър Цоков и даде пример с държави, в които има Академии за училищни лидери.

Предвижда се разкриването на Институт по образование и структуриране на научна програма към МОН, стана ясно по време на събитието. "Това ще се случи с преструктуриране в рамките на министерството без да се назначават допълнителни хора, но като се насочат целеви усилия за изследвания, които да подкрепят и Вашата работа", обърна се министърът към директорите. Той допълни, че функционират всички добри образователни системи, така се е работило и в България в миналото.

"Истинска промяна в образованието може да се постигне само с мотивирани директори, учители и ученици. Затова и Ви благодаря, че повярвахте във взаимния диалог и спряхме практиката министерството да спуска заповеди към вас, а заедно да обсъждаме всяка важна промяна", каза министърът. Той ги поздрави и за добрите резултати, постигнати през миналата учебна година - най-високите резултати на матурата по БЕЛ, сериозно повишаване на оценките от изпитите след 7. клас и 8-кратно увеличение на броя на носителите на национални дипломи. "Много важно е през тази година да успеем да мотивираме учениците и за по-добро представяне на изследванията PISA, защото имаме много голям неизползван потенциал", подчерта проф. Цоков. Той разясни, че се подготвят и две национални програми, които да подкрепят училищата в тези им усилия.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.