• 23 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8165
  •  GBP / BGN 2.3522
  •  CHF / BGN 2.0940
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Стартира информационна кампания за резистентна епилепсия „След хапчето“

Стартира информационна кампания за резистентна епилепсия  „След хапчето“

/КРОСС/  Епилепсията е често срещано неврологично заболяване, то засяга 65 милиона души, което прави 1% от населението на планетата. Пристъпите при епилепсия могат да са свързани с увреждане на мозъка или семейна обремененост, но често причината е напълно неизвестна. 

При около 30% от заболелите се наблюдава медикаментозно-резистентна епилепсия, която създава сериозен проблем за овладяването на пристъпите и нарушава качеството на живот. Асоциация на родители на деца с епилепсия и Портал на пациента, с подкрепата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" стартират информационна кампания за резистентна епилепсия „След хапчето". Мисията на кампанията ще бъде да освети пътя и да даде нови решения на хората с епилепсия и близките им, при които лекарствата вече не действат.

„Има епилепсии, които се лекуват лесно с един антиепилептичен медикамент, т.е. дава се едно лекарство и пациентът няма нито един пристъп след това. Има пациенти, които се лекуват трудно. Ако първия медикамент не действа, може да се опитат втори, трети, като вероятността за успех намалява значително с всеки следващ медикамент. Това, което искам да подчертая, е, че 1/4 от епилепсиите са медикаментозно-резистентни и колкото и да се опитват лекарства не може да се помогне. При тези пациенти се осъществяват изследвания с цел преценка на възможността за хирургично лечение, при което да се отстрани епилептогенната зона - зоната от мозъчната кора, която поражда пристъпите. Ако не може да се предложи и хирургично лечение, тогава вече се търсят други варианти като вагусовата стимулация" - обяснява неврохирургът проф. Красимир Минкин от УМБАЛ „Св. Иван Рилски".

Nervus vagus e нерв, разположен в шийната област. Той е смесен нерв, като 80% от влакната провеждат сетивна информация, а останалите 20% от тях носят моторна информация. Устройството за стимулация на вегетативната нервна система (вагусов -нерв стимулатор   - ВНС)  работи подобно на сърдечния пейсмейкър и се имплантира под лявата ключица. Възстановяването протича бързо, а процедурата е безболезнена.  Пристъпите обикновено се редуцират с 20-50 %. 

 „ Дъщеря ми е минала през почти всички лекарства, които са подходящи като терапия за този вид епилепсия. Пробвали сме и такива, които са ни давали надеждата, че ще ѝ помогнат за разреждането на пристъпите. Проблемът при резистентната епилепсия е, че в един момент лекарството спира да действа. През 2021 г. обсъдихме идеята при нея да се приложи вагусов стимулатор. Пристъпите на дъщеря ми не спряха изцяло, но значително се разредиха. Поведението ѝ се промени - тя стана по-жизнена и контактна." - споделя Антоанета Витева, майка на дете с епилепсия.

При имплантиране на ВНС при епилепсия се цели да се намалят  абнормните импулси, които генерират епилептичните пристъпи. Стимулаторът се употребява в света от много години. У нас се прилага за първи път през 2013 г., когато влиза в списъка на НЗОК  за приложение при деца. В момента в България са имплантирани 25 пациенти. Преди  три години ВНС е реинбурсиран от Здравната каса и при възрастни пациенти. 

„Този вид терапия води при около 50% от пациентите до 50% намаление на пристъпите, което за някои много тежки епилепсии е съществено постижение. Когато тежките пристъпи, свързани с травматични падания или честите епилептични статуси бъдат намалени наполовина, това означава, че има голямо облекчение в живота на пациента, а това рефлектира и върху живота на неговото семейство. Това води и до намаляване на броя на хоспитализациите, съответно и до по-малки разходи за здравната система. Има и пациенти, при които стимулаторът няма толкова съществен ефект върху тежестта на пристъпите, но те пък посочват други благоприятни ефекти - намаляват страничните ефекти от лекарствата, чувстват се по-бодри, по-адекватни, по-работоспособни, а това в значителна степен подобрява техния всекидневен живот. А това е целта на всяко лечение - да се подобри максимално живота на пациента.", споделя опита си неврологът доц. Петя Димова от УМБАЛ „Св.Иван Рилски"

Информационната кампания за резистентна епилепсия „След хапчето" ще включва интервюта и видеа със специалисти, както и с пациенти и близките им. Те ще се разпространяват в социалните мрежи и българските здравни информационни сайтове. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.