• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Безопасно през тъмното с колата!

Безопасно през тъмното с колата!

/КРОСС/ С началото на есента условията за движение по пътищата се влошават - ранното свечеряване, мъглата и дъждът изискват повишено внимание и адаптиран стил на шофиране. Как безопасно да преминем през тъмния и влажен сезон?

Правилното осветление играе решаваща роля за пътната безопасност през есента. Редовната проверка и правилната настройка на осветлението на автомобила трябва да се извършва не само в случай на проблеми, но и редовно. Модерните автомобили имат различни системи за подпомагане на водача, но основното осветление също трябва да функционира правилно. Трябва да проверявате редовно не само предните и задните светлини, но и фаровете за мъгла, мигачите и стоповете. Неправилно регулираните фарове биха могли не само да заслепят, но и да накарат водача да вижда по-малко.
Ако светлинният лъч е настроен твърде високо, насрещният трафик ще бъде заслепен. Ако е твърде ниско, няма да имате достатъчно видимост на пътя,особенно на тъмно.

Очакват се места с мъгла, особено в ранните сутрешни часове и вечер, но много шофьори подценяват опасностите, свързани с това. Видимостта може внезапно да бъде силно ограничена, което значително съкращава времето за реакция. Препоръчва се при мъгла да се кара с къси светлини и да се увеличи дистанцията до колата пред вас. Често срещана грешка е прекалено рано да включите задните фарове за мъгла. Задната светлина за мъгла може да се използва само когато видимостта е по-малка от 50 метра, в противен случай може да заслепи движението отзад.

Дъждът също представлява предизвикателство през есента - може значително да намали видимостта, особено през нощта, когато светлината се отразява върху мокрите пътища. Съветът тук е редовно да проверявате чистачките на предното стъкло и да ги смените, ако е необходимо, за да избегнете ивици. Освен това скоростта трябва да се регулира, когато вали.

Особено през есента, когато пътищата често са покрити с листа, рискът от аквапланинг, т.е. превозното средство да „плава" по мокри пътища, се увеличава. Затова е препоръчително да обърнете особено внимание на протекторите на гумите през есента. Износените гуми значително увеличават риска от загуба на контрол над автомобила.

Като цяло има смисъл през есента да шофирате по-отбранително. Много инциденти се случват, защото шофьорите карат твърде бързо и не адаптират скоростта си към условията. Особено се препоръчва повишено внимание по селските пътища и в селските райони, тъй като там мъглата е по-често срещана и улиците са по-слабо осветени. Трябва да си дадете повече време за пътуване през есента и да планирате възможни закъснения поради лоши метеорологични условия. Спокойният и проактивен стил на шофиране не само помага за избягване на инциденти, но също така намалява стреса за всички участници.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.