• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Още четири български проекта са одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа

Още четири български проекта са одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа
Мрежа от паркинги в страната, FAST Danube 2 и два жп проекта са одобрените инвестиции по програмата

/КРОСС/ Европейската комисия одобри четири български проекта по Механизма за свързване на Европа 2021-2027. Това стана ясно по време на редовното заседание на Комитета по МСЕ, което се проведе в Брюксел. Общата им стойност е почти 169 млн. евро, от които малко над 143 млн. евро е финансирането от Кохезионен пакет на Механизма.

Зелена светлина от Европейската комисия получи съвместния българо-румънски проект FAST Danube 2. Той е подготвен в партньорство между България и Румъния и включва драгажни и укрепителни дейности в общата част на реката, така че да се гарантират добри условия за корабоплаване 340 дни в годината. С проекта значително ще се подобри свързаността на Дунавския регион и ще се улесни движението на товари и пътници по основната TEN-T мрежа. Общата му стойност е почти 112 млн. евро, от които 95 млн. евро са европейски средства.

Приблизително 27 млн. евро е одобреното европейско финансиране за проект „Безопасна и сигурна мрежа от паркинги за тежкотоварни превозни средства за постигане на интелигентна мобилност в България" на Сдружение „Аутомотив Клъстер България". Проектът поставя началото на мрежа от паркинги в страната, свързани с електронна система за резервации, която ще позволява на компаниите по-добре да планират своите пътувания и престой в България. Той включва изграждането на четири нови паркинг зони с шест паркинга и общ капацитет от 426 паркоместа за тежкотоварни автомобили. Те ще са разположени в областите София, Перник и Пазарджик, като тази мрежа ще бъде поетапно надграждана. Очаква се проектът да стартира през септември тази година и да приключи до февруари 2027 г.

Сред одобрените инвестиции са и два проекта в железопътния сектор. За модернизация на тягови подстанции Червена вода и Хитрино са отпуснати 12,4 млн. евро на НК „Железопътна инфраструктура". Вторият проект е за развитие на железопътната мрежа на територията на пристанищни терминали „Бургас-Изток 2" и „Бургас-Запад". Той включва изграждането на около 4 км нови жп линии и нова разпределителна гара на пристанището. С увеличаването на капацитета на жп линиите в бургаското пристанище значително ще се подобрят връзките между железопътния и морския транспорт. Общата стойност на дейностите е 10,7 млн. евро, а бенефициент е „БМФ Порт Бургас" ЕАД.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.