• 02 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8202
  •  GBP / BGN 2.3067
  •  CHF / BGN 2.0186
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Остава ли възможен сценарий присъединяването ни към еврозоната през 2025 година

Остава ли възможен сценарий присъединяването ни към еврозоната през 2025 година

/КРОСС/ Членството на България в еврозоната се отлага. Това не би трябвало да е изненада, а съвсем очаквано събитие, защото от доста време знаем, че не покриваме инфлационния критерий, а очевидно достатъчно ефективни политики в това направление липсват. Коментарът по темата е на финансиста Любомир Каримански, бивш председател на Бюджетната комисия в НС, и Георги Ангелов, главен икономист на Институт "Отворено общество".

По думите на Каримански еврозоната би трябвало да бъде разглеждана за България като един възможен инструментариум, чрез който постигаме различни политики, които държавата може да начертае в нейното управление, както и да догоним другите средноевропейски страни, затова не може да разглеждаме отлагането като провал, а като необходимост да се направи задълбочен анализ за това готови ли сме. Освен това не бяха комуникирани по подходящ начин с хората ефектите от приемането на еврото, както и ползите от приемането ни в еврозоната.

Георги Ангелов акцентира, че според доклада, в който са разгледани страните извън еврозоната, България по всички показатели е най-близо до членство, т.е. страната ни изпълнява почти всички показатели, освен инфлацията.

Но дори и по отношение на инфлацията сме най-близо от всички останали страни. Това не трябва да ни успокоява, но така или иначе по-голямата част от пътя сме го изминали, остават последните усилия и те трябва да бъдат направени до края на годината. 90%, които сме изпълнили, са записани официално в доклад. Ако изпълним и инфлацията, можем да поискаме доклад, който е само за инфлацията, допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ние сме членове на ЕС, но реално не покриваме критериите за такива, а искаме да приемем еврото. Членството ни бе по-скоро по политически съображения както сега и за еврото, за да се осигури желязна преграда по посока на изток.

28.06.2024 10:42:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.