• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Георги Ганев: Индустрията, селското стопанство и транспортът ще пострадат тежко

Георги Ганев: Индустрията, селското стопанство и транспортът ще пострадат тежко

/КРОСС/ Ще продължава да става все по-скъпо по две причини и докато те не изчезнат,  тези процеси може би няма да са толкова силно изразени, но ще продължават. Първата е голямото нарастване на паричната маса в света поради хлабавата парична политика на световните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората е войната. Това каза Георги Ганев от „Демократична България“ в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

По думите му разходите за основни стоки в растениевъдството като торовете са също толкова важни, колкото - горивото. „Тепърва техните много нараснали цени ще навлизат във всички хранителни продукти, които се произвеждат. Процесът няма да приключи нито бързо, нито безболезнено. Сектори в производството, като индустрията, селското стопанство и транспортът ще пострадат тежко“, допълни Ганев.

Секторът на услугите според него ще бъде по-малко засегнат.

Според него обаче нива на инфлацията като тези от 90-те години на миналия век няма да достигнем. „Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности“, прогнозира Ганев.

„Демократична България“ предлага две мерки с по-дълъг хоризонт на действие за намаляване разходите на бизнесите и по-малко увеличаване на цените. „Едното е вдигане на прага по ДДС до 160 000 лева, което ще обхване около 200 000 бизнеса, и намаляване на лихвата за забава, която в момента в България е най-висока в ЕС“, обясни икономистът.

Той коментира и увеличението на пенсиите с 6,1%, като подчерта, че то идва след две години на рекордно повишение на парите за старост чрез добавки. „Все пак социално-осигурителната система може да поеме много, но не безкрайно. Всеки би искал да види възрастните хора с по-голяма покупателна способност. Много по-важно е не колко лева ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея“, отбеляза Ганев.

Повечето пари означават увеличение и на инфлацията, допълни икономистът. „Търсим всякакви възможности – бюджетни и други, да подпомогнем пенсионерите“, заяви Ганев.

Според Ганев за управител на БНБ трябва да се предложи безспорна кандидатура.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Основната причина са „Героите”, за които има предложение да се направи паметник и да се замени с него паметника на „Съветската армия”. След него идва и ред на Конника пред НС, защото и той е свързан с Русия.

16.04.2022 10:54:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.