• 30 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Димитър Ганев: В 51-вия парламент ще има между 7 и 9 партии

Димитър Ганев: В 51-вия парламент ще има между 7 и 9 партии

/КРОСС/ В 51-вия парламент ще има между 7 и 9 партии. Това може да е рекорд за последните 35 години, никога не сме имал 9-партиен парламент. Това каза снощи социологът Димитър Ганев, съосновател на агенция „Тренд" в интервю за предаването „120 минути" по бТВ.

7 партии според него ще имат представителство в следващото Народно събрание, а две са на ръба - с 3,5% подкрепа", обясни той. „Представете си при толкова фрагментиран парламент колко сложно е да се състави кабинет. Задачата за правителственото уравнение се усложнява", коментира Ганев.

По думите му работата на социолозите преди тези избори ще бъде поставена под огромно предизвикателство що се отнася до оценката за подкрепата за двете фракции на ДПС. „Ние не сме сигурни доколко емпирично получаваме достоверна информация. Част от хората не искат да кажат за кого ще гласуват. В тази общност в продължение на повече от две десетилетия има концентрация на клиентелни мрежи. Освен това не познаваме електоратът на Делян Пеевски, той се явява за първи път на избори", обясни той.

Ганев уточни, че под клиентелни мрежи няма предвид за купуване на гласове, а фактът, че в малките градове и селата общината е най-големият или единствен работодател и е единственият достъп до някакви публични средства през обществените поръчки, които захранват определени бизнеси.

Въпросът за второто място също е сложен. „Разлика от половин процент не е разлика. Ключово е дали МЕЧ ще расте, защото е протестен антисистемен играч и навлиза на полето на „Възраждане". „Величие" има шансове, зависи от кампанията, която ще направят. Такъв тип играчи, които успяват да мобилизират някакъв протестен вот, го правят през последната седмица", обясни социологът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.